„Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с когото трябва да се шегуваш, и то на тема война.“

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира конфликта между Русия и Украйна от столицата на Мароко - Рабат, където е на посещение.

Българският премиер допълни, че е притеснен, "защото много добре им знае характерите".

„Има абсолютно всички предпоставки (за възникване на сериозен конфликт, б.р.) - икономически, финансови, политически, натрупана омраза“, добави министър-председателят.

Затова Борисов се надявал да се върнат моряците и корабите, да се спазват споразуменията и да не се допускат подобни неща в бъдеще.

„Истински съм разтревожен от конфликта, който сега се води между Руската федерация и Украйна. Този конфликт е една изключителна заплаха.“

Снощи той изнесе лекция на тема „Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС“ в рамките на официалното му посещение в Мароко.

Пред дипломатите българският премиер изрази надежда, че моряците и корабите ще бъдат освободени и така ще бъде избегнат този конфликт.

„Войната в Босна и Херцеговина беше толкова близо до нас. Ние, от българска страна, сме го преживели“, припомни още министър-председателят пред участниците.

В лекцията си в Рабат премиерът отличи ключовата роля и усилията на България в процеса на европейското приобщаване на страните от Западните Балкани по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, съобщават от правителствения пресцентър.

Министър-председателят подчерта, че приетата от европейските лидери Софийска декларация по време на Срещата на върха в София на 17 май ЕС - Западни Балкани даде силно политическо послание към всички партньори от региона, потвърждавайки ангажимента на ЕС към европерспективата на тези държави.

„Когато по време на нашето председателство си избрахме тази тема, бе казано, че дори е безразсъдно. Но това още повече ни амбицира. Неслучайно колегата Ципрас го нарече Балканското председателство“, посочи още Борисов.

Той заяви, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство в региона и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез регионални инфраструктурни обекти.

Борисов открои още изграждането на коридорите 4, 8 и 10 като ключови за свързаността в региона и заяви, че реализацията им ще бъде от изключително значение за конкурентоспособността. „Убеден, че ако всичко това го изпълним, Балканите ще изглеждат по различен начин. Ще дадем възможности на бизнеса, товарите и стоките да се движат по максимално кратки пътища“, заяви още премиерът Бойко Борисов в мароканската столица.

"Съществуват големи възможности между България и Мароко за сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с тероризма и търговско-икономическите връзки. Единодушни сме, че е необходимо засилването на партньорството с цел повишаване на инвестициите и стокообмена между двете държави", даде оценката си премиерът след среща между официалните делегации на България и Мароко.

Вчера Борисов посети и мавзолея „Мохамед V“ в столицата Рабат. Мавзолеят е една от най-големите забележителности в Мароко, емблематично и свято място. "Поднесох цветя на гроба на Крал Мохамед V и на гроба на Крал Хасан II", написа Борисов във фейсбук.