Карнобатската гроздова ракия е вече защитено географско означение, принадлежащо на България, съобщи днес Еврокомисията.

Тя одобри искането за вписване на „Карнобатска гроздова ракия“/„Гроздова ракия от Карнобат“ (Karnobatska grozdova rakya/Grozdova rakya ot Karnobat) в съответния регистър на тези марки.

Според него напитката представлява ракия с минимум 40 градуса алкохол. Тя е бледожълта на цвят в резултат на узряване в дъбови бъчви или с помощта на карамел за оцветяване. Има ясно изразен вкус на зряло грозде, а също така и нюанси на ябълка и смокиня. Тя се произвежда в няколко общини в източна България.

Новата марка става част от над 245 спиртни напитки, които вече са в този регистър.

Географското означение включва два обекта на интелектуална собственост - наименование за произход и географско указание. Наименованието за произход посочва страната, района или друга местност от тази страна, като така се означава стока, произхождаща от съответното място и чиито качества или свойства се предопределят изключително от това място. Географското указание посочва страната, района или друго, произхождащо от даденото място и чиито качества или друга характеристика могат да се отдадат на този географския произход.

Преди два месеца ракията получи и географско указание. Любопитното е, че новината дойде в момента, в който спецсъдът гледаше мярката за неотклонение на шефа на "СИС индъстрис" Миню Стайков и реши да го остави в ареста. Стайков е производител на Карнобатската гроздова.