Специалният прокурор Робърт Мълър започна да разкрива детайли от разследването, които застрашават президентството на Доналд Тръмп.

Той малко по малко изобличава лъжите и недомлъвките, които президентът и близкото му обкръжение представиха, за да прикрият множеството контакти с руски представители през 2016 г. и преди това.

Мълър вече преминава "червената линия" и е възможно с едно конкретно действие да провокира уволнението си от Тръмп - като разследва бизнес империята му.

    Специалният прокурор отбеляза впечатляваща победа в четвъртък като осигури съдействието на Майкъл Коен - бившия адвокат на Тръмп, който знае много за бизнес начинанията на президента, както и за личния му живот.

    Коен е готов да свидетелства, за да спечели по-лека присъда, тъй като наскоро бе обвинен в извършването на осем престъпления. В това число влизат множество данъчни измами, фалшиви изявления за банкови нарушения и финансови нарушения, свързани с работата му за "Тръмп", съобщи Си Ен Ен.

    След като екипът на Мълър отдели 70 допълнителни часа за събиране на свидетелски показания от адвоката, специалният прокурор загатна, че очаква още много инкриминиращи данни да излязат наяве.

    Коен призна, че е излъгал на разпита си пред Конгреса, когато заяви, че Тръмп е направил опит да сключи сделка за строежа "Тръмп Тауър" много след започването на президентската кампания. Това повдигна ураган от въпроси, на които Мълър все още не е отговорил.

    Това драматично развитие идва в същата седмица, в която стана ясно, че Мълър разследва наличието на контакти между сътрудници на Тръмп и "Уикилийкс". На сайта на "Уикилийкс" бяха публикувани имейлите на Хилари Клинтън по време на кампанията, които руски хакери откраднаха и които Тръмп умело използва срещу нея.

    "Двата важни въпроса, които трябва да си зададем са: имало ли е друг човек, който да е служил като медиатор между хората от кампанията на Тръмп, Русия или "Уикилийкс" и каква е ползата на Тръмп от сътрудничеството с Русия и защо ѝ е толкова признателен?", поинтересува се Йенс Дейвид Охлин, заместник декан на правния университет "Корнел Лоу Скул". "Мисля, че сега разполагаме с потенциални отговори и на двата въпроса", добави той.

    Какво остава на Мълър да докаже

    Специалният прокурор все още не е доказал, че действията на Тръмп са променили отношението му спрямо Русия. Той все още не е напълно опровергал клетвите на президента за липсата на сътрудничество между кампанията му и Москва. 

    Не се знае също дали Мълър разполага с писмени доказателства или разчита единствено на показанията на Коен. Много правни експерти поддържат мнението, че специалният прокурор би рискувал, ако разчита само на свидетел като Коен, който често е уличаван в лъжи.

    Все още не е представено ясно доказателство, че Тръмп е нарушил закона. И въпреки разкритията в четвъртък, това не променя позицията на Конгреса, който най-вероятно няма да подкрепи гласуването за импийчмънт.

    Малко след като президентът пристигна в Буенос Айрес на срещата на Г20, (форум на представители от 20-те най-развити икономики в света) той демонстрира, че разследването все още не е напуснало съзнанието му, въпреки предстоящата конференция.

    "Това е нелегална Измама, която трябва да бъде прекратена моментално", сподели президента в "Туитър".

    Разкритията от четвъртък трябва да се разглеждат в целия контекст на работата на Мълър досега.

    След серия от повдигнати обвинения, той доказа същестуването на сложна руска хакерска програма, която се опитва да навреди на американския политически диалог с лъжи и дезинформация. Мълър обвини и осъди множество сътрудници и съветници на Тръмп, след като ги изобличи в лъжи по време на разследването.

    Може би сега той се опитва да докаже, че Тръмп и хората около него са добре запознати с действията на Русия, въпреки енергичните им клетви за противното.

    Съществуват непосредствени и дългосрочни, политически и правни последици от прехвърлянето на Коен в отбора на Мълър.

    Неговите твърдения, представени под клетва и с угрозата за удължаване на присъдата му, ако се окажат неверни, директно противоречат на уверенията на Тръмп. 

    Ако се окажат верни, то Тръмп нагло лъже американския народ.

    Нека не забравяме нещо друго, което Коен призна за себе си - лъгал е по политически причини.

    "Изказах тези твърдения, за да бъда последователен с политическите послания на "Индивид 1" и да бъда лоялен към "Индивид 1", заяви адвокатът, като имаше предвид президента.

    Това изявление повдига още един въпрос - знаел ли е Тръмп, че Коен лъже пред Конгреса, или е бил принуден да спести истината? 

    Настоящият адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк - Руди Джулиани, заяви, че не вижда "непоследователност" в твърденията на президента. 

    Някои поддръжници на Тръмп съветват да не се прибързва със заключенията и се фокусират върху правдоподобността на твърденията на Коен.

    Защитата на Тръмп постигна обратен ефект

    Изказванията на Тръмп след разкритията в четвъртък създадоха само неприятности за адвокатите му.

    Той спомена, че няма нищо нередно в това да се реализират частни интереси в Русия по време на президентската кампания, тъй като в този момент не се е знаело дали ще спечели изборите.

    "Нямаше да има нищо нередно, ако го бяха направил. Аз ръводих бизнеса си по време на кампанията", каза Тръмп пред репортери. "Имаше вероятност и да загубя, в такъв случай щях да си остана бизнесмен и защо да се отказвам от създалите се възможности?", попита той.

    С коментара си Тръмп признава, че се е възползвал от статуса си на кандидат-президент, за да печели пари, вместо да следва единствено интересите на американските граждани.

    Президентът определи Коен като "слаб" в четвъртък и го обвини, че лъже пред Мълър, за да се измъкне от дълъг престой зад решетките.

    *Стивън Колинсън е главен репортер за CNN. Анализът е публикуван в сайта на медията.