Основното образование да бъде задължително и това да стане с промяна в Конституцията. Такава идея предложи вицепремиерът Томислав Дончев.

По Конституция образованието е "право", а не "задължение". В чл. 53 се казва: "Всеки има право на образование.", а в ал. 1 е посоченото, че "училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително." Според Дончев обаче това не дава достатъчни гаранции и затова трябва да се наложат по-радикални идеи в образованието. 

Пред Клуб Z Дончев обясни, че трябва да бъде определен един минимум в образователната ни система. Той даде пример за деца, които са в неравностойно положение и успяват да завършат своето образование, а други лица не успяват и до 16-тата си година да завършат и начално училище. 

„Ако някой не иска да звърши основно образование, е въпросът на въпросите.“, заяви той.

По думите му е необходимо да има дълбок юридически и обществен дебат, дали и какви санкции могат да се налагат на българи без минимално образование. 

По Конституция „всички граждани са равни пред закона“ и „не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование...“

„Това са дълбоки води и не става с щракване на пръсти. Лицемерие е да допуснем, че някой без образование може да бъде пълноправен гражданин, защото така ще тежи на социалната система на обществото“, добави Дончев. 
 

В ефира на бТВ той попита дали може един човек, който не е образован, да бъде пълноценен член на обществото.

 След десет или двайсет години, ако не можеш да четеш или да смяташ, си негоден да работиш и ще тежиш на гърба на обществото.“, коментира Дончев.  

 

По думите му поне основното образование трява да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата, която е „дълбока и сериозна“, каза той. 

 

За протестите

Според вицепремиера няма основание протестите да свалят третия кабинет на Бойко Борисов.

„Тук има един безадресен бунт“, каза Дончев пред бТВ.

Но и добави, че „никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на подобно недоволство.“ 

По думите му непрекъснатият граждански и обществен натиск усъвършенства държавата. Помолен да коментира думите на председателя на Българската стопанска камара (БСК) - Радосвет Радев, че у нас „и капиталистите са бедни“, той разви тезата, че българите ставаме все по-богати.  

„Ние сме по-богати, отколкото сме били вчера. Ако вчера сме се сравнявали със себе си , сега се сравняваме с другите – оттам идва усещането за бедност.“, каза той.

По думите му технологията на растежа минава, освен през гнева, но и през това да сме по-ефективни и да произвеждаме по-скъпи неща. Да се увеличи добавената стойност на икономиката. 

Министър Владислав Горанов да разкаже всичко за апартамента

„Ако в цялата история има нещо хубаво, то е доказателството, че над никого няма чадър. Надявам се проверката да стане колкото може по-бързо и обществото да види резултатите“, коментира Дончев.

Вицепремиерът сподели, че е разговарял с Горанов и го е посъветвал да не крие нищо от обществото.