Той бе президент само един мандат, но формира за десетилетия напред историята на САЩ, пише Ройтерс за починалия снощи Джордж Буш-старши.

Пълното му име е Джордж Хърбърт Уокър Буш. Управлението му в периода 1989-1993 г. е белязано според агенцията от две събития. Първото е агресивният отговор на нахлуването на Саддам Хюсеин в Кувейт през 1991 г. Второто е нарушаването на обещанието на не вдига данъците, дадено по време на кампанията му през 1988 г.

Явно Ройтерс не смята за важно събитие падането на Берлинската стена и сриването на комунизма  през 1989 г., довело до края на СССР две години по-късно. Вероятно защото всичко това е било заложено при предшественика му Роналд Рейгън.

9 ноември 1989 г. Берлинската стена падна. Снимка Уикимедия

Медията обаче отбелязва, че дипломацията на Буш превърна САЩ във водеща световна суперсила в момента, в който Студената война приключваше, а влиянието на комунизма в съветски стил отслабваше.

Популярността му сред американците скочи до 90 процента, след като силите на САЩ прогониха иракската армия от Кувейт, макар и да не тръгнаха да превзземат Багдад.

Само 20 месеца по-късно обаче той загуби президентските избори срещу Бил Клинтън. Демократът напипа тънката струна с народния си маниер и фокусирането върху икономиката. Буш започна да изглежда като изключен от връзката с избирателите поради факта, че наблягаше на външната политика.

Капитан на бейзболния отбор на Йейлския университет през 1947 година.

Същевременно войната в Залива доведе до появата на ислямистки групировки като „Ал Кайда“ начело с Осама бен Ладен, които започнаха борба срещу американското влияние. Само десет години по-късно – на 11 септември 2001 г., „Ал Кайда“ удари САЩ. По ирония на съдбата тогава предзидент бе Джордж Буш-младши – синът на Буш.

Още един човек от фамилията Буш се опита да се пребори за Белия дом. Това бе Джеб Буш – бивш губернатор на Флорида. Той се включи в първичната надпревара на републиканците през 2015 г., но бързо се оттегли, след като не можа да събере достатъчно подкрепа.

В кампания за място в Сената с Барбара през 1964 година.

Буш-старши не подкрепи Доналд Тръмп, който по време на кампанията си през 2016 г. остро атакува синовете му Джордж и Джеб. Старият Буш така и не обяви кого е подкрепил на изборите преди две години. Източник на Си Ен Ен твърди, че той е гласувал за кандидатката на демократите Хилъри Клинтън, съпругата на победилия го някога Бил Клинтън.

Джордж Хърбърт Уокър Буш бе умерен републиканец, известен със своите дипломатичност и умение да прави компромиси с демократите. Той бе символ на един сравнително спокоен период във Вашингтон.

Заклева се като шеф на ЦРУ през 1974 г. Вляво е съпругата му Барбара, а вдясно - тогавашнят президент Джералд Форд.

Когато прие номинацията на републиканците за президент през 1988 г., Буш бе вицепрезидент на Роналд Рейгън и се опитваше да спечели симпатиите на консерваторите. На въпроса за консерватизма си на националния партиен конгрес той даде отговор, превърнал се в знаменит:

„Четете по устните ми. Няма да има нови данъци.“

Но по-късно, вече в белия дом, Буш се съгласи да вдигне налозите, за да бъде намален бюджетният дефицит. Обръщането разгневи консерваторите и доведе до безпрецедентното изправяне през 1992 г. на съпартиец срещу действащ президент. Това бе консервативният до мозъка на костите Пат Бюканън

Буш лесно победи съперника си. Но пък срещу него се изправи независим кандидат в лицето на тексаския милиардер Рос Перо.

В крайна сметка изборите бяха спечелени от демократа Клинтън. А поражението на Буш се превърна в показен урок за цяло поколение републиканци.

В кампания като вицепрезидент на Роналд Рейгън (в средата) и с подкрепата на президента Джералд Форд (вляво) през 1980 година.

Любопитното е, че през 2014 г. Буш бе удостоен с награда от фондация „Библиотека Кенеди“ за смелостта си да вдигне данъците след компромис с демократите, като по този начин постави страната над партийните и политическите интереси. Но пък заложи основите за икономическия ръст, последвал през 90-те г..

Постиженията от времето на Буш-старши са видими навсякъде, отбелязва Ройтерс. Сред тях са дори рампите пред сградите, предназначени за прикованите към инвалидните колички хора. По това време със закон бе забранена дискриминацията на инвалидите на работните места.

С Барбара и Джордж Буш - младши на откриването на мемориалната библиотека на последния в Далас през 2013 година.

Като президент Буш не се поколеба да използва военна сила при необходимост. В края на 1988 г. той изпрати десантчици да свалят президента на Панама ген. Мануел Нориега. По-рано през същата година американски командоси спасиха филипинската президентка Корасон Акино от преврат.

За операция „Пустинна буря“ вече стана дума. През 2003 г. Джордж Буш-младши организира нахлуването на съюзниците в Ирак и свърши това, което баща му не направи – свали от власт Саддам Хюсеин.

При Буш-старши бе заложена основата на мирния договор между Израел и Организацията за освобождения на Палестина (ООП). Тя бе подписана пред Клинтън през есента на 1993 г. Той обаче покани специално на церемонията предшественика си. Защото споразумението бе постигнато на Мадридската мирна конференция две години по-рано. Главна заслуга за това имат Буш-старши и държавният му секретар Джеймс Бейкър.

На църковната служба за погребението на съпругата му Барбара Буш през април т.г. Двамата бяха семейство от 73 години и имаха шест деца.

Администрацията на Буш-старши договори и НАФТА – Северноамериканското споразумение за свободна търговия, в което освен САЩ влязоха Канада и Мексико. Тръмп поиска осъвременяване на НАФТА и заплаши да оттегли страната си от него.

След оттеглянето си от политиката Джордж Хърбърт Уокър Буш продължи да изнася речи. И скачаше с парашут на своите кръгли и полукръгли годишнини. Той наричаше себе си 41, а сина си Джордж - 43. Това са номерата им като президенти на САЩ.