Президентът на Украйна Петро Порошенко каза днес, че Русия е струпала войски с численост 80 000 души по границата си с Украйна, в окупирания от нея Кримски полуостров и в сеператисткия Донбас.

Руските сили включват 1 400 артилерийски и ракетни системи, 900 танка, 2 300 бронирани машини, повече от 500 самолета и 300 хеликоптера, каза Порошенко на церемония по предаване на нова техника на украинската армия, цитиран от радио "Свобода".

По думите му в Черно, Азовско и Егейско море се намират повече от 80 руски бойни кораби и осем подводници.

Тези данни не са проверени от независим източник отбеляза Асошиейтед прес.

Порошенко направи това изявление след една седмица, белязана от ескалация на напрежението между Русия и Украйна, припомни агенцията. В неделя руската брегова охрана задържа в Керченския проток край Крим три украински военни кораба, които плавали към Азовско море, и техните екипажи. 
Украинската гранична служба междувременно съобщи, че на около 100 руски граждани е било забранено да влязат в страната. Вчера Порошенко обяви, че всички руски мъже на възраст между 16 и 60 години няма да имат право да влизат в Украйна по време на въведеното за 30 дни военно положение в страната. Целта е да бъде предотвратено проникването в Украйна на руски военни под прикритие, обясни той. 

 

Предпазни мерки и международен натиск

 

Българският национален авиопревозвач "България еър" обяви, че прекратява полетите от София и Одеса и обратно до 16 декември заради обявеното в 10 украински области военно положение.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са настояли днес пред руския президент Владимир Путин страната му да освободи украинските моряци, които задържа заедно с три кораба в Керченския проток край Крим в края на миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.
Макрон и Меркел са имали отделни срещи с Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес.
Руският президент им казал, че въпросът с моряците е от компетентността на съда. 
Вчера стана ясно, че украинците са били прехвърлени в Москва. Двадесет и четиримата украински граждани - военни моряци и представители на Службата за сигурност на Украйна - са арестувани до 25 януари. Те са заподозрени в незаконно преминаване на руската граница и ги заплашва наказание до 6 години лишаване от свобода.
Меркел е призовала Путин за успокояване на напрежението между Русия и Украйна, каза нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.
Друг акцент в разговора им е била ситуацията в Сирия, предаде БТА.