Очакваният с огромен интерес боксов мач за световната титла в тежка категория на WBC между Дионте Уайлдър (САЩ) и Тайсън Фюри (Англия) завърши наравно. По един съдия присъди победа за двамата (115:111 за Уайлдър, 114:110 за Фюри и 113:113), а един - равенство.

Както се вижда - и точките са напълно равни.

Така Уайлдър остава шампион на Световния боксов съвет. "Бронзовия бомбардировач", както го наричат, два пъти свали в нокдаун своя съперник - в 10-ия и 12-ия рунд. И двата пъти Фюри се изправи и продължи. Той пък пласира повече и по-чисти удари в главата на своя съперник.

Двубоят се игра пред близо 20 хиляди зрители в баскетболната зала "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис и привлече известни личности - актьори, спортисти (Флойд Мейуедър, Ридик Боу, Ивендър Холифийлд, футболистът Златан Ибрахимович) и т.н.

Непобеденият в средните категории Флойд Мейуедър.

Началото на мача бе предпазливо. Изглеждаше, че Уайлдър е по-агресивният боксьор, който търси близкият бой, докато Фюри разчиташе да държи съперника си на далечна дистанция.

По-често Тайсън дразнеше Дионте с жестове, мимики и с провокации да го атакува. Американецът не се поддаде. Британецът често прибягваше до клинчове и навеждане на главата си, когато бе притиснат до въжетата. В центъра на ринга боят бе тактически и с опити за прави удари.

По-интересно стана от петия рунд нататък. Фюри леко смени тактиката, като започна да се впуска в атаки, когато получаваше удар - най-често с лявата ръка, от своя съперник. В седмия Фюри успя да вземе връх, като направи две добри серии, а същевременно избегна настъплението на Уайлдър.

В средата на деветия рунд напереният янки свали бившия световен шампион, който допусна грешка. Ударите, които го повилаха, не изглеждаха тежки, но бях отблизо. Циганския крал се изправи веднага и на свой ред опита да отвърне, като същевременно парира опитите за нокаут.

Рундове №10 и №11 бяха равностойни и много интересни.

Последните 3 минути бяха зрелищни и украсиха мача. В началото му Фюри отново допусна грешка, като допусна противника си близо и плати - втори нокдаун от много силни ляво и дясно крошета пратиха британеца на пода. Не се виждаше как той ще стане, но въпреки това довърши мача и то подобаващо.

В последните две минути и двамата опитаха нокаут с бесни атаки, но не успяха.

Тайсън Фюри се зарадва като победител, като се качи върху въжетата на един от ъглите. Двамата с Уайлдър се прегърнаха и дълго си говориха, което потвърди, че станалото преди мача - опита за сбиване на последната пресконференция, е било повече за публиката.

Хубав мач, в който, както често казваме в България, Фюри (27 победи, едно равенство, 0 загуби, 19 нокаута) може да се чувства "морален победител". Ако не бе допуснал втория нокдаун в 12-ия рунд, той щеше да е шампион. Попречи му понякога хазартният му и непредвидим стил на игра. Завърна се на голямата сцена.

През 2015 г. той спечели срещу Владимир Кличко по точки и стана №1, но по-малко от година по-късно загуби титлите си заради положителна допинг проба за кокаин, а после изтърпя и наказание.

Уайлдър беше сочен за абсолютен фаворит (40 победи, едно равенство, 0 загуби, 39 нокаута), но отново се видя, че огромна част от предишните му успехи са срещи слаби боксьори. Не се вижда как би се противопоставил на Антъни Джошуа.

Прегръдка между двамата имаше и след съдийското решение, което ги остави без загуба до момента. Циганския крал потвърди прозвището си, шумно похвали Уайлдър, обясни се в любов на Америка, поиска нов мач срещу него и предизвика световния шампион на останалите версии Антъни Джошуа.

Уайлдър сложи една от прочутите си маски.

"Уайлдър е голям шампион, аз също съм голям шампион, ние направихме голям мач и доказахме, че сме най-добрите боксьори в света, заяви в познатия си стил Тайсън Фюри. - Как станах след втория нокдаун? Господ ме изправи на крака, изобщо не знам какво се случи. Но аз съм шампион, а шампионите се изправят и продължават. Отсъствах дълго, но ето че се върнах и показах кой съм. Мисля, че спечелих днес. Уайлдър е достоен съперник. Уважавам го много, и двамата се уважаваме. Благодаря на всички, Америка, обичам те, обичам ви всички, дано сте се насладили на мача. Дали искам нов мач с Уайлдър? Разбира се, нямам търпение!"

И не пропусна да се обърне към Джошуа:

"Разбирам защо Джошуа отказва да се бие с Уайлдър, той бяга от неговата дясна ръка. Разбирам го, усетих я тази вечер. Джошуа, къде си, не се крий! Страхливец!"

Уайлдър не беше толкова словоохотлив:

"Стана страхотен мач. Мисля, че аз съм победител с двата нокдауна. И двамата сме големи воини, дадохме всичко от себе си. Благодаря на Фюри за този мач, уважаваме се взаимно. Не започнах добре, бях колеблив, прибързвах. Да, в началото бях леко напрегнат, обикновено не ми се случва. Исках да го нокаутирам, защото хората бяха дошли в залата за това. Дали ще има реванш? Със сигурност, това е категорично. Искам още един велик мач след този. Ние сме велики воини, няма значение за мен къде ще е вторият двубой. Наистина доказахме, че сме най-добрите в тежката категория и ще дадем на хората нова голяма битка. Да, следващият ми мач ще е срещу Фюри."