Русия и Саудитска Арабия се договориха да удължат споразумението ОПЕК +, само въпросът за обемите на производството остава открит. Това съобщи пред журналисти руският президент Владимир Путин след разговора си със саудитския престолонаследник Мохамед Ибн Салман ал Сауд, състоял се в рамките на срещата на Г-20 в Буенос Айрес.

По-късно руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че до 5 декември Русия и ОПЕК + ще се договорят за параметрите на сделката за регулиране на производството.

"Сега искаме да съгласуваме подходите си до Виена (там обикновено се провеждат заседанията на ОПЕК - б.р.)", каза Новак пред журналисти. Министърът не уточни дали Русия и Саудитска Арабия имат единна позиция по този въпрос.

Bloomberg и The Wall Street Journal, позовавайки се на собствени източници, съобщават, че секретариатът на ОПЕК насърчават страните - износителки на петрол да намалят производството догодина с 1.3 милиона барела на ден спрямо добива през октомври т.г., когато страните от ОПЕК са добивали общо 32.9 милиона барела на ден.

Според ОПЕК необходимо е да се намали производството с такъв обем, за да се постигне баланс между търсенето и предлагането.

Въпросът за намаляване на производството на петрол ще бъде разгледан на 5 декември на среща на Комитета за наблюдение на министрите на ОПЕК. Комитетът трябва да отправи препоръки към останалите от организацията - страните от ОПЕК трябва да вземат решение на 6 декември, страните, които не са членки на ОПЕК, но участват в споразумението, като Русия и още няколко други  - на 7 декември.