Германците ще пръснат милиарди по Коледа

Търговците очакват рекордни печалби – щом всеки германец ще похарчи почти 500 евро по празника.

Играчки, книги, бижута, парфюми и все повече подаръчни ваучери – и през тази година потребителите в Германия ще хвърлят милиарди, за да зарадват близки и приятели.”Очакваме за първи път оборотът да надхвърли 100 милиарда”, прогнозират не без задоволство от Съюза на търговците в Германия.

Същевременно се констатира, че има известен застой в ръста на сумите, които германците ще дадат за празника – увеличението е само със седем евро в сравнение с миналата година. А и вече не се купували големи подаръци, защото цените се били увеличили – сочат проучванията. Ръководителят на Съюза на търговците Щефан Гент обаче ни най-малко не се безпокои: „Разходите и този път ще бъдат значителни, само дето покупките се правят по-обмислено. Хората държат много повече на стандартите при производството на стоките и на тяхното качество, отколкото преди десет години”.

Всеки втори възнамерява през тази година да подари най-вече ваучери – те се оказват на първо място сред предпочитаните подаръци. Оттам нататък следват козметиката, книгите, билетите за концерти и театри, както и накитите. Всеки трети пък смята да зарадва близките си с играчки, дрехи и пари в брой.

Освен това е установено, че всеки втори германец над 12 години ще пръсне за Коледа над 300 евро, а всеки пети – над 500. С най-широки пръсти (и вероятно най-заможни) се очертават хората между 53 и 63-годишна възраст, които ще дадат по почти 600 евро за подаръци. И още нещо – хората от южната част на страната са по-склонни да похарчат повече пари от северняците.

Предколедната търговия се върти най-усилено онлайн. Всяко четвърто евро от годишния оборот ще влезе в джобовете на търговците в двата предколедни месеца. Не без значение за тези очаквани приходи са намаленията и промоциите, които се правят по американски модел. Според прогнозите – именно онлайн германците ще похарчат почти два милиарда евро за коледните подаръци.

Но пък търсейки подаръци, те и в днешното време се доверяват по-скоро на препоръките на приятели, отколкото на търсачките в интернет. А и при покупките им било важно лично да подберат желаната стока в магазините, отколкото да я открият в безличния интернет. Държат на съветите, които биха могли да получат от консултантите край щандовете, както и на качеството, в което могат да се убедят лично повече, отколкото на ниските цени и намаленията. Не без значение е и наличието на безпроблемен начин на връщане на стоката, ако се окаже неподходяща, както и възможността да се направи сравнение в предлаганите цени.

За годината като цяло търговците в Германия очакват оборот от 525 милиарда евро, или ръст от 2,3 процента - увеличение за вече девета поредна година. Обяснението е в доброто икономическо състояние на страната, спада в безработицата и ръста на заплатите. Голяма част от германците не изпитват финансови затруднения, което се проявява в нарасналия интерес към стоките, предназначени за спорти и туризъм, към велосипедите, деликатесните хранителни продукти, козметиката и грижите за тялото.