"Арсенал" и "Тотнъм" направиха един от мачовете на сезона във Висшата лига, украсен с шест гола, два обрата, страхотна динамика и високо темпо, а в края и червен картон. "Артилеристите" спечелиха с 4:2 на своя стадион, а това е най-голямата победа на треньора им Унай Емери, откакто им стана наставник.

Домакините започнаха вихрено. Пресата им дълбоко в половината на гостите затрудняваше "шпорите". Заредиха се опасности пред Юго Лорис. В 9-ата минута Ян Вертонген игра с ръка в наказателното поле на "Тотнъм" след центриране - дузпа, реализирана от Пиер-Емерик Обамеянг.

В следващите минути "шпорите" извадиха късмет. В няколко ситуации "топчиите" по чудо не удвоиха резултата.

От средата на полувремето обаче "Тотнъм" започна да се справя с пресата и бързата игра на "Арсенал". Топката бе избита с мъка от вратаря Лено при удар на Сон. Голът не закъсня. В 30-ата Кристиан Ериксен центрира от свободен удар и Ерик Дайър отклони леко топката в мрежата за 1:1. Лено не се намеси най-удачно. След попадението футболисти на съперниците се спречкаха край страничната линия. Свадата бе провокирана от бурното ликуване на гостите (долу).

А не закъсня и пълният обрат. В 33-тата съдията Майк Дийн даде пресилена дузпа за "Тотнъм" при акция на Сон, който падна недокоснат в пеналта. Хари Кейн хладнокръвно даде преднина на "шпорите" за първи път.

На почивката Емери направи две смени, които му спечелиха мача. Александър Лаказет и Аарън Рамзи замениха Хенрик Мхитарян и Алекс Айоби.

В 56-ата Обамеянг вкара страхотен гол с удар без никаква подготовка след пас на уелсеца Рамзи. Изравняването даде импулс на домакините. Деле Али изчисти топката пред голлинията на "шпорите". 

"Арсенал" натисна и по-активната игра на тима бе възнаградена с втория обрат в срещата. В 74-ата и Лаказет матира сънародника си Лорис с удар от средно разстояние. Головият пас пак бе на Рамзи. Всичко бе решено в 77-ата, когато този път Обамеянг асистира на Лукас Торейра, донесъл триумфа за "артилеристите" с диагонален удар.

Уморен от битките с "Челси" и "Интер" в последната седмица, "Тотнъм" нямаше сили да отвърне. В 85-ата Вертонген получи втори жълт и червен картон, така съставът на Маурисио Почетино остана с човек по-малко.

Така "Арсенал" изравни по-точки големия си съперник от Северен Лондон, но има по-добра голова разлика и е четвърти в класирането. "Топчиите" са само на точка от "Челси", който в друго лондонско дерби удари слабака "Фулъм" с 2:0.

Вчера лидерът "Манчестър Сити" взе своето срещу "Борнемут" - 3:1, а "Манчестър Юнайтед" отново "изпили" нервите на феновете си, този път на терена на "Саутхемптън" - 2:2.

Четирите гола паднаха още до почивката. "Светците" поведоха с 2:2, гостите изравниха набързо, но не им стигна хъс и смелост за пълен обрат. "Червените дяволи" са на цели 8 точки от четвъртия "Арсенал".

В последното дерби за кръга и деня, "Ливърпул" щастливо и куриозно надделя срещу "Евертън" с 1:0. В 5-ата минута на добавеното време националният вратар на Англия Джордан Пикфорд подцени изритана към вратата му топка, не изби добре, кълбото чукна напречната греда отгоре (!), но се върна на терена и резервата Дивок Ориги хвърли в бясна радост "Анфийлд".

Двубоят беше "здрав" и нагрегнат, не толкова качествен като лондонския, но с достатъчно голови ситуации и за двата отбора, най-вече за домакините.

"Манчестър Сити" води с 36 точки, "Ливърпул" има 36, "Челси" - 31, "Арсенал" и "Тотнъм" - по 30 и т.н. На дъното е "Фулъм" с 8 пункта.