Втори документ от европейска институция - този път от отдела по изследвания на Европейския парламент, твърди, че при рестарт на строежа на АЕЦ "Белене" ще става дума за нов проект, а това значи, че той трябва да мине през ново съгласуване с Европейската комисия. 

Това обяви евродепутатът Светослав Малинов (Демократична България/ЕНП) пред бТВ тази сутрин и отново влезе в задочен спор с министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Преди седмица Малинов получи отговор от ЕК по поставения от него въпрос за атомната централа. Тълкуването - след прекратяването на проекта "Белене" с решения на Министерския съвет и на Народното събрание по време на първия кабинет "Борисов", рестартът сега по същество значи нов проект и той трябва да мине през процедурата за съгласуване и проверка дали отговаря на европейските правила. 

Министър Петкова обаче отхвърли това тълкуване на отговора от ЕК. По думите й е достатъчно да има уведомление до европейските институции за новото развитие на проекта, в икономическата му част, защото техническите параметри са си същите - получилите одобрение през 2007 г. 

Според Малинов обаче реакцията на министерството значи или неразбиране, или отказ от разбиране на проблема. Затова и той е поискал разяснения на отговора от ЕК от звеното по изследвания на Европейския парламент. Този отговор ще бъде публикуват днес в 12 ч в сайта на "Демократична България" и в профила на евродепутата във фейсбук. 

Освен че одобрения проект за "Белене" е прекратен, при рестарта му има нова структура на финансиране и нов инвеститор - досега това беше държавата, но вече няма да бъде. Тоест имаме 100% гаранции, че това ще е нов проект, обясни Малинов пред бТВ. 

По думите на Светослав Малинов дискусията между потенциалния нов инвеститор за "Белене" и ЕК може да трае с години и такава е практиката. Последва и предупреждение:

"За да не плащаме неустойки в бъдеще - всеки кандидат-инвеститор трябва да бъде уведомен, че би влязъл в нова процедура според правилата на ЕК".

Очаквайте подробности.