Земетресението в Перник преди няколко години, което се усети силно и в София, е причината финансовият министър Владислав Горанов и семейството му да живеят в апартамент на кръстника на Горанов - бизнесмена Иван Сариев. Това обясни самият Горанов пред Нова тв тази сутрин. 

По време на труса семейството живеело на 10-ия етаж в кооперация в центъра на София. Невръстните тогава деца на министъра и съпругата му се уплашили сериозно. Така дошло предложението на кръстника за настоящото жилище. И то било прието. 

Темата "къде живее Владислад Горанов" се появи от участието на главния прокурор Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави" преди дни. Тогава обвинител № 1 обяви, че започва проверка по случая дали има нарушение или конфликт на интереси. 

Горанов е декларирал жилището, в което живее. По думите му преценката му е, че конфикт на интереси няма. Фирми на Сариев не са участвали в обществени поръчки, нито са се ползвали със специално отношение от администрацията, категоричен е Горанов. Затова и не вижда откъде би могъл да се появи конфрикт на интереси.

Но ако компетентните органи се произнесат в обратна посока - ще се съобрази с решението им, декларира той.

Нека да се изследва, ако няма обществени поръчки или специално третиране на негови фирми от администрацията - по какъв начин бих могъл да съм в конфликт на интереси. В противен случай ще се окаже, че финансовият министър трябва да се затвори като отшелник и да не се среща с никого.

Министър Горанов обяви, че е посещавал повече от веднъж Върховната касационна прокуратура заради проверката за жилището му, която тече. Но не даде подробности.

"Не очаквайте като Лютви Местан да кажа, че съм настъпил руска мина, но вероятно все нещо съм настъпил" - така министърът отговори на въпрос дали според него е случайно, че темата с апартамента стигна до главния прокурор и да не би да става дума за "загуба на благоразположението на прокуратата към властта", както се изрази водещият Виктор Николаев.

 "Какво изобщо значи "благоразположение на прокуратурата", попита още Горанов. 

Финансовият министър отрече казусът с жилището му да има нещо общо с този на председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и шестте апартамента. Причината - при Цветанов ставаше дума за собствеността върху имотите и придобиването им. 

На въпрос дали отнемането на колата от НСО за омбудсмана Мая Манолова - идея, която бе лансирана от Горанов, а след това реализирана от Народното събрание, не е помогнала допълнително за повишаване на високия рейтинг на Манолова, финансовият министър отвърна:

"Ако сме й помогнали, значи трябва да е благодарна."