Държавата Катар се оттегля от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) от януари 2019 г. Новината съобщи Саад ал Кааби, министър на енергетиката, цитиран от Ройтерс. Решението вече е съобщено на организацията.

До него се стига, след като Катар - един от най-малките производители на петрол, но най-голям износител на втечнен природен газ в света, направи преглед на начините да засили ролята си в международен мащаб, планирайки стратегия, включително за съсредоточаване върху газовата индустрия.

По думите на министъра на енергетиката на Катар решението не е било лесно, защото страната е част от ОПЕК от 57 години. Държавата ще присъства и на срещата на организацията във Виена на 6 и 7 декември. На нея се очаква да се обсъди понижаване на предлагането на петрол.

Саад ал Кааби гарантира още, че Катар ще продължи да спазва всичките си ангажименти като всеки друг производител на петрол извън ОПЕК. Той каза, че решението не е свързано с политическия и икономическия бойкот на Катар, наложен от юни 2017 г. от де факто лидер на ОПЕК в Саудитска Арабия и три други арабски държави.

Междувременно цените на петрола силно се повишиха в азиатската търговия след търговското примирие, постигнато между Вашингтон и Пекин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, както и информацията, че Москва и Рияд са готови да продължат да ограничават добива на петрол, предаде Франс прес.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна с 2,76 долара до 53,62 долара за барел. Лондонският сорт "Брент" от Северно море с доставка през февруари, който се търгува за първи ден, поскъпна с 2,95 долара до 62,41 долара за барел, предава БТА.

В края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес САЩ и Китай постигнаха 90-дневно примирие в търговския си конфликт. Споразумението беше постигнато на работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и техни съветници.

Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Китай се съгласи да закупи все още недоговорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни.

Пазарите реагираха позитивно и на съобщението на Владимир Путин в събота, че Русия и Саудитска Арабия са склонни да продължат споразумението за намаляване на петролния добив.