В "Уикипедия" пише, че метаморфозата е биологичен процес на дълбоко и същесвено изменение на строежа на организмите в хода на индивидуалното развитие. Тя е позната предимно при по-нисшите животинки. Нали знаете от яйцата на насекомото се излюпва гъсеница, после тя свива пашкул и се превръща в какавида и чак накрая от нея излиза имагото. 

Звучи лесно и естествено, но в случая става дума за един наистина драматичен процес.Въпреки че какавидата си стои на едно място и не мърда, вътре в нея бушуват страсти. Освен нервната система и няколко малки групи клетки всички други органи се разпадат и се превръщат в течност. После клетките се прегрупират, за да формират нов организъм, който няма почти нищо общо с ларвата. Грозната гъсеница е станала красива пеперуда.

При някои земноводни също има метаморфоза. От яйцата на жабата се излюпва попова лъжичка, после расте, поникват и крака, накрая опашката пада и се появява възрастната животинка.

На биологията обаче не са известни примери за метаморфоза при висшите организми.Дори за най-нисшите бозайници, птици /кокошки и патици/ и влечуги /змии и гущери/ явлението е непознато!

Как тогава да си обясним еволюцията на схващанията на новия политик Николай Бареков? Вчера той отново драматично се преобразува в нов образ без подобие. Бареков обяви подкрепата си за "справедливите искания" на миньорите от свързвания с бизнесмена Христо Ковачки рудник "Въгледобив Бобов дол”, чиято партия му е новият коалиционен партньор. 

Ако миньорите решат да преминат към ефективни стачни действия, нека знаят, че имат моята морална и физическа подкрепа, каза лидерът на "Цензурата".

За морала и моралната подкрепа няма какво да говорим но специално физическата е изключително важна. Ясно е - щом си решил да излизаш на улицата и да протестираш винаги има риск да отнесеш тупаник. Новият политик е точният човек за миньорите и неведнъж е вдигал 100 от лежанка във видеоклипове от фитнеса.

Още от новите дрехи на Бареков:

"Приканвам работниците, за да бъде чут техния глас, да не стоят затворени в рудниците, а да излязат в центъра на София, където гласът на протестиращия се чува по-силно... Силата на миньорите е страшна и от тях най-много се страхуват политиците. Скъпи приятели, използвайте силата си за справедлива ви кауза - да има евтин ток и спредливи условия на труд."

Преди две години и половина Бареков е бил на съвсем друг етап от пътя си да се превърне във възрастен индивид показват видеодоказателствата:

"Този боклук, който беше стоварен под формата на трактористки машини, да се омита още днес от столицата, където сме дошли, пак казвам, да си изкарваме хляба. Защото в противен случай аз ще оглавя едно гражданско общество срещу тази развилняла се пасмина от провинцията и не се знае ние какво можем да направим.Можем да режем гуми, можем да палим трактори. И аз не желая някакви разюздани селяни в центъра на София да ми пречат да си изкарвам хляба... Не желая такива хора да идват тука, на моя територия и да ми пречат да работя. Аз да не съм отишъл примерно в техните села да си паркирам колата пред тракторите им и да стачкувам. Побъзикаха се с Борисов /Бойко/, спориха, караха се, искаха оставки, хайде да се прибират да работят. Като нямат работа да отидат да си режат сланината върху вестника и да ядат."

Това е монолог от 7 декември 2011 г. на Бареков в собственото му тв предаване в сутрешния прайм тайм на ТВ7. За тази медия на 10 март т. г. Бареков рече:

"ТВ7 се свързва с мен в опорните точки на троловете на ГЕРБ. Аз не знам кой нормален човек свързва вашата телевизия с мен".

За да каже три месеца по-късно в същата телевизия:

"Тази телевизия аз съм я създавал. В тази телевизия сянка на Цветан Василев и Делян Пеевски няма. Ако има някаква сянка, която стои все още по коридорите, е моята".

Навремето, когато Бареков клеймеше земеделските протести, Бареков обичаше и Бойко. Силно, самопожертвувателно и вярно  - от душа и сърце:

"В България за 20 години има един единствен политик в класическия смисъл на думата. Един единствен! Друг няма! Това е Бойко Борисов.", думи изречени Новия политик в "Шоуто на Иван и Андрей" през 2009 г.

После сърдечността на отношенията журналист - премиер претърпя странна метаморфоза до определения като красноречивото "ибрикчия" - Бареков за Борисов след като лидерът на ГЕРБ мина в опозиция.

По-пресният пример за сложни трансформационни процеси обаче е въпросът с политическата принадлежност на "Цензурата" в Европейския парламент. Бареков ту щеше да става либерал, ту демократ, за да се окаже в крайна сметка британски консерватор.

Много на  брой и сложни за обективен анализ станаха житейските преобразования на Бареков. И явно не могат да се обяснят с явлението метаморфоза при насекомите. Там етапите на видоизменение са максимум 4, а при Новия политик обаче брой нямат! Така че Бареков е предизвикателство, истински научен феномен, който трябва да се изследва!