Пишейки писмо до Апелативния спецсъд - да не дават документи на проверяващите от Върховния касационен съд, прокурорите единствено искали "да запазят вътрешното убеждение на апелативните съдии".

Това заявиха днес тримата обвинители по делото "Иванчева", чиито отвод бе поискан от защитата.

Въпросното писмо обаче бе подписано само от един от участващите днес в заседанието прокурор Илиян Рангелов (другите  бяха шефовете на две прокуратури и наблюдаващият обвинител, б.р.).

Днес обаче - заради вертикалната структура, адвокат Димитър Марковски поиска отвод по делото на всички, като загатна, че трябва да иска такъв и на цялата Специализирана прокуратура.

Искането за отвод бе заради писмо с т. нар. "предложение" до председателя на Апелативния специализиран съд, което прокуратурата си позволи да напише - да не се дават документи на ВКС, след като Върховният съд в лицето на Лозан Панов назначи тричленка, която да провери екстремно спешните действия на АСНС въ ввързка с Иванчева и Петрова.

Случаят доведе до поредица от гневни писма между съда и прокуратурата, а накрая вероятно и Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се занимае с него.

"Не е в правомощията на прокуратурата да праща факсове и да спира изпъленнието", каза днес и Марияна Тодорова, която защитава Петко Дюлгеров.

Биляна Петрова заяви, че подкрепя изцяло искането на адвокат Марковски, макар той да не е неин защитник.

"Прокурорите формират вътрешнотно си убеждение под чуждо политическо давление", декларира уволнената зам. кметица.

Иванчева пък каза, че е била срината, защото не е вярвала, че институции могат да лъжат, а прокурор Иван Гешев излъгал "пред цяла България".

Съдът обаче реши, че искането за отвод не е основателно.

"Защото не може да се приеме, че участващите в съдебната фаза прокурори не са обективни и безпристрастни."

Подсъдимите пък посочвали твърдения за прокурорите, които обаче са си тяхно лично виждане и възприятие.

Съдия Иво Хинов - чиито акт блокираха на практика прокурорите, обаче се произнесе, че дори единственият участващ в днешното съдебно заседание от авторите на писмото - Илиян Рангелов, няма преднамерено отношение към подсъдимите.

Делото продължава с разпит на поемни лица и други свидетели.