ПЕТЪР ДИМИТРОВ 

Футболните звезди в Италия гаснат една по една, а нови така и не се появяват на небосклона. Това е тенденцията в някога славната Серия "А", но пък тя си остава притегателна, ако не за големите имена, то поне за феновете на великата игра - "калчото" е второ по гледаемост в света след Висшата лига на Англия. Големият въпрос е: защо звездите бягат от Италия, а нови не идват? 

Отговорът се крие в известната поговорка, че за каквото и да ти говорят, накрая винаги става дума за пари. В началото на века „Милан”, „Интер” и „Ювентус” представяха пред препълнени трибуни новите си галактически попълнения Ривалдо, Креспо и Недвед, сега пишат три реда на клубните си сайтове за поредния неизвестен играч, който ще носи легендарния раиран екип от новия сезон. 

Или пък ни съобщават, че поредното име във футбола е напуснало Ботуша в посока малко по на запад. Такива са реалностите в Италия, там икономическата криза удари много силно и още няма изгледи за по-добри дни. Но пък в Серия "А" не липсва интрига. Миналата година (а и в три поредни) тя беше кой ще се бори за второто място, след като „Ювентус” бе почти сигурен шампион. За сезон 2014/2015 се питаме може ли някой да измести „Старата госпожа” от върха? 

В Торино през лятото имаше трусове, а подгласниците в лицето на „Рома”, „Милан”, „Интер”, „Наполи” и „Фиорентина” дебнат от втора позиция. Пък и в големите първенства на Стария континент рядко ставаме свидетели на четири поредни титли за един тим. Както и миналата година, така и сега, в елита на Апенините ще играе само един българин - дошлият от ЦСКА в „Палермо” Ивайло Чочев. А може да станат и двама, ако вече трениращият с първия тим на "Удинезе" Антонио Вутов почне да получава шансове за изява.

Антонио Вутов с екипа на юношеския национален тим на България

Дано полузащитниците имат повече късмет от Николай Михайлов, който миналата година пази само в един мач на „Верона”.

Вижте нашия обзор на Серия "А", след като в предишните две съботи ви представихме елитните шампионати на Англия и Испания. "Калчото" почва днес с мачовете "Киево" - "Ювентус" и "Рома" - "Фиорентина". Утре се откроява сблъсъкът "Милан" - "Лацио".

„Ювентус” 

Архитектът на новия "Ювентус" (след тотоскандалите и изваждането от Серия "А" през 2006 г.) Антонио Конте напусна родния си клуб и пое националния тим. А на негово място застана бившият наставник на „Милан” Масимилиано Алегри.

„Бианконерите” почти не взеха голямо име през лятото (единствено Алваро Мората от „Реал” (Мадрид) за 20 млн. евро), а е много вероятно една от големите им звезди - Артуро Видал, да напусне до края на трансферния прозорец. И все пак „Ювентус” си остава големият фаворит за спечелване на четвърта поредна титла, макар и не толкова отявлен, както преди. 

„Старата госпожа” ще се опита да остави следа в Шампионската лига, но това ще стане много трудно. 

Взети: 

Лука Мароне (от „Сасуоло”) - 5 млн. евро 
Кристиан Пасквато („Удинезе”) - 1,5 млн. 
Алваро Мората („Реал” Мадрид) - 20 млн. 
Патрис Евра („Манчестър Юнайтед”) - 1,2 млн. 
Роберто Перейра („Удинезе”) - 1,5 млн. 
Ромуло („Верона”) - 1 млн.

Общо: 29,2 млн.

Продадени: 

Федерико Пелузо (в „Сасуоло”) - 4,5 млн. 
Мирко Вучинич („Ал Джазира”) - 6,3 млн. 
Фабио Куалярела („Торино”) - 3,5 млн. 
Маурисио Исла („Куинс Парк Рейнджърс”) - 1,2 млн. 

Общо: 14,5 млн.

Баланс: - 14,7 млн. 

„Рома” 

„Вълците” са на същия хал като „Ювентус” - не взеха наистина голямо име, а продадоха свой ас. Мароканският защитник Мехди Бенатиа избра „Байерн” и остави голяма дупка в ариергарда на вицешампионите от сезон 2013/2014, а негов заместник засега няма – поне не и достоен. „Рома” попадна в трудна група в Шампионската лига - с „Байерн”, „Манчестър Сити” и ЦСКА (Москва). Но това пък може да се окаже плюс за представянето на „джалоросите” на домашната сцена, ако не продължат в плейофите.

Франческо Тоти

Като нищо можем да ги видим окичени със златото през май за пръв път от 2001 г. Тогава Франческо Тоти поведе своите към триумф, и ако сега римляните ликуват накрая, голямата заслуга пак ще е негова. Принца на Рим е един от последните мохиканини на футбола, що се отнася до вярност към родния клуб. Скоро на 38 години, Тоти е като Райън Гигс за „Манчестър Юнайтед”, Паоло Малдини зза „Милан” и Хавиер Санети за „Интер” (донякъде, все пак е играл и в други клубове). Никога не напусна родния си отбор напук на мултимилионните оферти.

Взети:

Стефано Петинари („Кротоне”) - 500 000 
Матео Ричи („Гросето”) - 200 000 
Федерико Вивиани („Латина”) - 200 000
Марко Д’Алесандро („Чезена”) - 500 000 
Хуан Итурбе („Верона”) - 22 млн. 
Костас Манолас („Олимпиакос”) - 13 млн. 
Салих Учан („Фенербахче”) - 4,75 млн. 
Давиде Астори („Каляри”) - 2 млн. 

Общо: 43,15 млн. 

Продадени: 

Николас Лопес („Удинезе”) - 2 млн. 
Стефано Сабели („Бари”) - 600 000
Марко Д’Алесандро („Аталанта”) - 2 млн. 
Валерио Вере („Удинезе”) - 1 млн. 
Мехди Бенатиа („Байерн”) - 26 млн. 
Тин Йедвай („Леверкузен”) - 1 млн. 
Маркиньо („Ал Итихад”) - 1 млн. 
Додо („Интер”) - 1,2 млн. 

Общо: 35 млн.

Баланс: - 8,15 млн. 

„Интер” 

Последният клуб, донесъл слава на Серия "А" в Европа със спечелването на Шампионската лига през 2010 г., е и своеобразна метафора за състоянието на "калчото". „Нерадзурите” харчеха като луди десетилетия наред, а от няколко години насам се превърнаха в среден отбор, който се радва на участие в евротурнирите. Новият собственик - индонезиецът Ерик Тохир, го кара икономично, като опитва да върне тима на върха с разумни инвестиции. Засега без успех.

Неманя Видич ще помогне на "Интер" с огромния си опит

Днес „Интер” пазарува играчи от средна класа от клубове като „Кардиф” и „Саутхямптън”. Приютява големи, но залязващи имена, като Неманя Видич (от „Ман Юнайтед”). "Черно-сините" бяха напуснати от опитни бойци като отказалия се Хавиер Санети, Диего Милито, Естебан Камбиасо и Валтер Самуел, договорите на които изтекоха. Самуел е в "Базел", съперник на "Лудогорец" в Шампионската лига.

Слагаме „Интер” в потенциалните замесени в борбата за титлата, но най-вече ако „Ювентус” и „Рома” започнат да бъркат по-често, отколкото трябва.

Взети: 

Неманя Видич ("Манчестър Юнайтед") - свободен трансфер      
Пабло Освалдо ("Саутхемптън") - преотстъпен 
Гари Медел ("Кардиф Сити") - 8 млн.
Юн М'Вила ("Зенит") - 1 млн.      
Додо ("Рома") - 1,2 млн.
Рене Кърхин ("Болоня") - 1,2 млн.
Кристиано Бираги ("Читадела") - 700 000

Общо: 12,7 млн.

Продадени:

Симоне Бенедети ("Каляри") - 4 млн.
Марко Бенаси ("Торино") - 1,5 млн.
Рубен Бота ("Киево") - 1 млн.
Алфред Дънкан ("Сампдория") - 400 000
Кристиано Бираги ("Киево") - 250 000

Общо: 7,15 млн.

Баланс: - 5,55 млн.

„Милан” 

Именно от „Сан Сиро” си тръгна поредното голямо име в Серия "А" - лошото момче, но и голям талант Марио Балотели. „Милан” взема за него 20 млн. евро от "Ливърпул", които засега не е похарчил. А трябва, ако „росонерите” искат поне да погледнат към място в топ 3.

Филипо Индзаги вече дава указания

Плюс за тях е, че няма да играят в евротурнирите. Най-голямата надежда на тифозите на седемкратния европейски шампион е на треньорската скамейка. Живата легенда на „Милан” Филипо Индзаги пое тима това лято в опит да го върне сред големите. Как ще стане това обаче без пари, остава загадка. 

Взети: 

Поли („Сампдория”) - 2,5 млн. 
Стефано Гори („Бреша”) - 600 000
Рикардо Сапонара („Парма”) - 1 млн. 
Микеланджело Албертадзи („Верона”) - 500 000 
Адил Рами („Валенсия”) - 4,25 млн. 

Общо: 8,85 млн.

Продадени:

Рикардо Пишители („Беневенто”) - 300 000 
Филипо Перукини („Лече”) - 100 000 
Алберто Палоски („Верона”) - 3,5 млн. 
Матиа Валоти („Албинолефе”) - 400 000 
Алесандро Сапорети („Чезена”) - 27 000 
Кингсли Боатенг (НАК Бреда) - 1,5 млн. 
Кевин Констант (Трабзонспор) 0 2,5 млн. 
Марио Балотели („Ливърпул”) - 20 млн. 

Общо: 27,9 млн.

Баланс: + 19,05 млн. 

Извън този своебразен топ 4, другите претенденти за челото са „Наполи” и „Фиорентина”. „Небесносините” дори отпаднаха от плейофите на Шампионската лига, ще играят в Лига Европа. „Виолетовите” пък в последните години винаги остават "капо" накрая, донякъде и поради липсата на късмет, който сега може да им се усмихне.

Ивайло Чочев

На дъното в Серия "А" се забелязва тенденция през последните години последните 5-6 отбора да събират много малко точки - по-малко от санитарния минимум от около точка на мач, или около 38 пункта. Което също е белег за пропадането на калчото. И тази година ще бъде трудно за прогнозиране кой ще изпадне, но ние като българи най-вероятно ще искаме новакът „Палермо” да завърши някъде над чертата. Както и "Удинезе". Дано Чочев и Вутов се утвърдят в отборите си.