„Всички знаем, че времето изтича.“

Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпроса дали започващата утре среща на външните министри  от пакта ще бъде използвана от САЩ, за да обявят те излизането си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г. със СССР.

Въпросът бе дали Вашингтон ще предприеме тази стъпка сега или ще изчака срещата на военните министри от алианса след два месеца - през февруари 2019 г.

Причина са обвиненията, че Москва нарушава договора с разработването и разполагането на нова ракета. Преди месец и половина американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г. между Вашингтон и Москва.

По тази причина утре всички очакват какво ще каже американският държавен секретар Майк Помпео. Малко вероятно е обаче стъпката да бъде обявена утре, съобщиха за Клуб Z източници, приближени до НАТО. Според тях на състоялата се през уикенда среща на Г-20 в Буенос Айрес германската канцлерка Ангела Меркел убедила Тръмп да изчака до февруари. Като довод били изтъкнати опасенията, че така ситуацията в Украйна ще отиде на заден план.

„Така или иначе, нищо не може да се каже със сигурност, докато не чуем Помпео“, казаха нашите източници.

„Но това е нещо неудържимо. Всички съюзници знаят, че е много сериозно“, допълни Йенс Столтенберг, като явно имаше предвид новата руска ракета.

За пореден път той изрази от името на целия пакт безпокойство от новата руска ракета, която според експерти може да достигне до цели почти навсякъде в Европа. Генералният секретар призова Москва да спазва Договора от 1987 г. Според него в момента той се спазва единствено от страна на САЩ. Няма нови американски ракети в Европа. Но има руски.

Същевременно от алианса винаги ще настояват за диалог с Русия. Той трябва да се води дори тогава, когато от НАТО смятат, че не е възможно подобряването на отношенията.

Йенс Столтенберг. Снимка НАТО

Алиансът няма да праща кораби в Азовско море

НАТО  няма да се отзове на молбата на украинския президент Петро Порошенко и няма да изпрати свои бойни краби в Азовско море.

Това стана ясно от думите на Йенс Столтенберг.

Миналата седмица Порошенко изрази надежда в интервю за германския в. „Билд“, че има държави, готови да изпратят бойни кораби в Азовско море.

„НАТО и без това увеличи корабите си в Черно море. От 80 те вече станаха 120. Увеличихме въздушните патрули там. Имаме и три черноморски страни членки – България, Румъния и Турция, които помагат със своя военноморски потенциал. Имаме и два изключително ценни съюзника - Украйна и Грузия.“

Така Столтенберг отговори на въпроса дали пактът е готов да прати кораби в Азовско море.

НАТО обаче настоява Русия да освободи задържаните украински кораби и моряци и да позволи на всички украински съдове – независимо дали са пътнически или военни, да влизат безпрепятствено в Керченския проток.

Пактът поглежда към Босна

На срещата на външните министри ще бъдат обсъдени бъдещите отношения на НАТО с Босна и Херцеговина, каза Столтенберг. Очаква се първите дипломати на страните членки да подкрепят готовността на пакта да предложи първата годишна национална програма за бившата югорепублика. Работа на властите в Сараево е да решат дали да приемат предложението, уточни Столтенберг. Той допълни, че тази програма е важен инструмент, който да помогне на Босна и Херцеговина да извърши политически, икономически и военни реформи.

Преложението ще бъде направено по време на среща за Западните Балкани, която ще бъде част от форума на първите дипломати. В тази среща ще участва и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Западните Балкани са от специален интерес за НАТО, изтъкна Столтенберг.

В тази връзка генералният секретар изрази надежда Македония да промени скоро името. Така ще могат да започнат преговорите с нея за членство в НАТО. И тя ще стане 30-ият член на Северноатлантическия алианс, след като подпише протокола за присъединяване и той бъде ратифициран от всички. Столтенберг призова Скопие да се възползва от своя шанс за влизане в алианса, който нарече "исторически и уникален" и който според него се случва "веднъж в живота". 

Сред дискутираните на министерската среща теми ще бъдеи Афганистан.

„Ако си тръгнем оттам, ще платим много по-висока цена, отколкото ако останем“, убеден е Йенс Столтенберг.

Той изтъкна, че силите на алиансане си тръгват от тази страна, за да не бъде създаден там ислямски халифат по подобие на този в Ирак и Сирия, дело на „Ислямска държава“.