Във вторник столичани ще могат да ползват „Зелен билет” в градския транспорт. Еднодневната абонаментна карта е на стойност от 1 лев за всички линии на територията на Столична община. Мярката е заради високите нива на фини прахови частици.

Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение http://sofia.mpas.bg, съобщиха от Столичната община.

Разкриват се и временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата.

– бул. „Александър Малинов“ при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София";

– бул. „България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“;

– При метростанция „Дружба“ на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“;

– бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22;

– бул. „Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“;

– бул. „Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.

Продължават проверките на пунктовете за вторични суровини, автокъщите и строителните обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, се твърди в съобщението на общината.

За утрешния ден пулмолозите съветват хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито.

Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън, а шофьорите да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.