Кандидатите за убежище трябва да могат да искат хуманитарни визи в посолствата и консулствата на страните от ЕС зад граница, което да им позволи да стигнат по безопасен начин до Европа.

Това решиха днес членовете на Комисията по граждански свободи към Европарламента. С 37 гласа „за“, 10 „против“ и трима „въздържали се“ те приеха доклада на испанския евродепутат социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Комисията ще поиска от Европейската комисия да изготви до 31 март 2019 г. законодателно предложение за създаване на европейска хуманитарна виза. Нейните притежатели ще бъдат допускани в ЕС, но единствено в тази страна членка, която я е издала. И единствената цел на престоя ще бъде подаването на молба за международна защита.

Евродепутатите посочиха, че ЕС няма хармонизирана рамка за процедури за безопасно влизане за хора, търсещи международна защита. Членовете на Комисията по граждански свободи изтъкнаха, че поради липсата на достатъчно избор в рамките на закона близо 90 на сто от получилите статут на бежанци или допълнителна защита влизат в Евросъюза незаконно.

Освен това хуманитарните визи ще помогнат за намаляването на недопустимо високия брой смъртни случаи в Средиземно море и по пътищата на миграцията към ЕС. От 2000 г. досега по границите на Съюза са намерили смъртта си над 30 000 души. Новият вид визи ще помогнат в борбата с трафика на хора, както и за по-доброто справяне с пристиганията, настаняванията и обработките на молбите за убежище.

Решението за издаване на хуманитарна виза обаче ще бъде изцяло отговорност на държавите членки.

Кандидатите ще трябва да представят добре обосновани доказателства, че са преследвани или заплашени от преследване. Те не трябва да са от бежанците, към които вече е приложена процедурата по разселване. Желаещите да получат убежище ще бъдат проверявани и за това дали не представляват заплаха за сигурността.

Инициативата трябва да бъде гласувана в пленарна зала на следващата сесия на Европарламента. Ако бъде одобрена с квалифицирано мнозинство, Комисията ще трябва да даде обоснован отговор на искането на депутатите.