Русия е частично отблокирала украйнските пристанища в Азовско море. Това съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян, предаде руската редакция на "Радио Свобода".

Според него има движение на кораби през Керченския проток по посока на украинските пристанища Бердянск и Мариупол. По думите на министъра корабите, които спират от руската страна, се инспектират, както и преди. Той добави, че 17 кораба чакат на входа на Азовско море, а един кораб е разположен на изхода към Черно море. Други 9 кораба са закотвени в пристанищата.

Отблокирането на украинските пристанища стана възможно, благодарение на "твърдите и еднозначни международни реакции" срещу действията на Русия, подчерта Омелян и изрази надежда, че в близките дни украинските пристанища ще бъдат напълно отблокирани. Следващата стъпка щяла да бъде освобождаването на задържаните украински моряци от руските власти. 

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че Киев подготвя иск в Международния съд на ООН, чрез който да се търси отговорност на действията на Русия в Керченския проток. Порошенко добави, че за да се освободят украинските моряци и да се издейства признаването на руската агресия са необходими "обединените усилия на целия свят".

Двайсет и четирима моряци, управляващи три кораба на военноморските сили на Украйна, бяха заловени от руски гранични части и арестувани за два месеца - до 25 януари.

Те са обвинени в незаконно пресичане на границата. По закон за това се предвиждат шест години лишаване от свобода.

Киев обвинява Москва в провокация и определя инцидента в Черно море като акт на агресия. Президентът на Украйна подписа закон, чрез който в няколко региони на страната бе обявено военно положение.