Финансовите министри на ЕС (с изключение на Великобритания) се споразумяха за стъпки за укрепване на еврозоната срещу бъдещи финансови кризи, като сключиха споразумение след продължили 18 часа преговори в Брюксел.

"Срещата приключи след 18 часа преговори. Ние имаме споразумение по реформата на еврозоната", написа говорителят на Еврогрупата Луис Рего в Туитър. 

"Имаме добър резултат. Реформата на еврозоната напредва с решителни стъпки. Благодаря на всички, които помогнаха", заяви германският министър на финансите Олаф Шолц в акаунта си в туитър.

Споразумението, постигнато с участието на 27-те министри на финансите на ЕС (без Великобритания, която напуска Евросъюза идната година), трябва да бъде одобрено от държавните и правителствени лидери на среща на високо равнище на 6-7 декември в Брюксел.

Единственото нещо, което предизвика спорове при преговорите, без изненада, бе бюджетът на еврозоната, коментира информиран източник на Франс прес. Холандците първоначално не искаха да отстъпят от позицията си, но в крайна сметка го направиха, допълва източникът.

Окончателното споразумение включва мерки за осигуряване на по-голяма финансова подкрепа на банковия съюз на еврозоната и за предоставяне на спасителния фонд - Европейския механизъм за стабилност, на допълнителна гъвкавост по отношение на това как може да помогне на страните да преодоляват пазарните сътресения, съобщава "Файненшъл таймс".

Реформата в еврозоната е провокирана от дневния ред на ЕС в последните месеци, тъй като правителствата на 19-те страни в еврозоната са подложени на натиск върху ограниченията и задълженията, произтичащи от членството им в европейския валутен механизъм.