Френският диджей Мартин Солвейг поразвали доброто настроение на церемонията за "Златната топка" на списание "Франс футбол". Той беше водещ, заедно с бившия футболист Давид Жинола.

При награждаването с отличието на норвежката футболистка Ада Хегерберг от "Олимпик" (Лион), Солвейг първо потанцува с нея на песен на Франк Синатра. Което се прие с ръкопляскания, но след това диджеят я попита дали може да направи twerk (нещо като "разкършване", това е движение със сексуално-провокативен подтекст, използвано най-вече от певицата Майли Сайръс, бел. ред.).

Най-добрата футболистка в света леко се смути, отговори с "Не" и малко след това напусна сцената, а зрителите в залата - предимно личности от футбола и шоубизнеса, се смутиха още повече.

А точно преди това Ада каза от подиума, че иска да служи за вдъхновение на момичетата по цял свят - да вярват в себе си и да следват мечтите си.

След края на церемонията медии от цял свят и социални мрежи бяха заляти от възмущение от постъпката на музикента. Самата Хегерберг заяви пред десетки микрофони, че не се чувства жертва на сексизъм.

Сред известните хора, които се възмутиха най-много, е британският тенисист Анди Мъри.

"Това е още един нелеп пример как в спорта продължава да има сексизъм, заяви бившият №1 в света в туитър. - На всеки, който си мисли, че е просто шега и че не е станало кой знае какво, бих казал, че греши. Целият ми живот минава в спорта и мога да заявя, че той изобилства от сексизъм."

Солвейг се извини в туитър на Хегерберг и на "всеки, който се е почувствал засегнат". Той също така показа със снимка как лично се е разкаял и поискал прошка от самата норвежка зад кулисите.

Ада потвърди това и благородно заяви, че репликата на французина не ѝ е направила "чак толкова голямо впечатление". Дори се пошегува, че обмисляла да потанцува със "Златната топка", но не я   бивало много в танците.