След почти половин век Япония най-после се отказва от пейджърите окончателно, съобщи Engadget. Последният публичен оператор, който поддържаше остарелите мобилни устройства, Tokyo Telemessage, спря работата си. 

Последно компанията обслужваше едва 1500 души в Токио и околностите. 

Пейджърите, известни като "поке-беру", японизация на английското "pocket bell" (джобен звънец), се произвеждат от 60-те години на миналия век в страната. През 1996 г. близо 10 милиона души ги употребяват. Но след това мобилните телефони избутаха устройствата, които можеха да изпращат основно кратки текстови съобщения.

Самото производство спира преди 20 години. Но японците обичат да използват стари технологии - като например факсът, който още е в употреба, популярни са и касетките за аудиозаписи.

Пейджърите все още се ползват от много служби за безопасност и борба с природните явления. От една страна са прости и здрави, а от друга - мрежите им на комуникация обикновено продължават да са активни, дори когато буря, наводнение, пожар или нещо друго е засегнало мрежите на стандартните смартфони. Затова и пейджърите все още се ползват от служби в Канада, САЩ и Великобритания, където например са 10% от всички активни пейджъри по света в момента.