БРЮКСЕЛ - България трябва "категорично да подкрепи" решенията на ЕС и НАТО за мерки спрямо Русия във връзка с кризата в Украйна, заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той участва в традиционната среща на десноцентристки лидери от ЕС, която предшества започващата по-късно среща на върха на ЕС в Брюксел. Обсъждането на нови евросанкции срещу Москва заради намесата на руски войски в Украйна са в дневния ред.

"Това не значи обаче, че не трябва да кажем какви са загубите на България", добави бившият премиер, аргументирайки се със спирането на износа на селскостопански продукти за Русия и на проекта "Южен поток".

Русия отговори на досегашните европейски санкции със забрана на вноса на земедески стоки и храни от ЕС.

Най-голямата загуба у нас - над 1 милиард лева, според Борисов търпи туристичесият сектор, който отбелязва 15-процентен спад. Руснаците са мнозинството от чуждестранните туристи по Черноморието и в планинските курорти. Макар европейските санкции да не засягат сектора, те непряко му влияят чрез ограниченията върху банките и чрез повишения политически риск, смята лидерът на ГЕРБ.

Спасение от евентуално спиране на руските газови доставки през Украйна за страната ни е да довърши интерконекторите с Гърция, Сърбия и Румъния и да разработва своите газови находища в Черно море.