„Договорихме се да продължим съвместната работа по подготовата на Грузия за членстов в НАТО“, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столенберг.

Той говори по време на започналата днес двудневна среща на външните министри от алианса. Първото заседание между първите дипломати на страните членки и колегите им от Грузия и Украйна. България е представена от дипломат номер Екатерина Захариева.

„Грузия постигна значителен напредък в реформите. И я похвалихме за приноса към НАТО в Афганистан“, каза Столтенберг.

Същевременно той заяви, че Русия трябва незабавно да изтегли силите си от Абхазия и Южна Осетия, които откъсна от Грузия през лятото на 2008 г., и да престане да ги признава като отделни държави.

Преди два месеца, на срещата на военните министри от НАТО, Столтенберг потвърди, че Грузия ще бъде приета за член.

Колкото до Украйна, тя също е постигнала прогрес по пътя към Северноатлантическия пакт, но остават част от проблемите. Затова властите в Киев трябва да продължат с реформите.

На няколко пъти днес Столтенберг бе попитан какви видове отговор предвижа НАТО в случай на нови военни действия от страна на Русия срещу Украйна в Азовско море. Явно журналистите имаха предвид евентуални силови действия. Всеки път генералният секретар отговаряше, че алиансът изпраща ясен сигнал с безпрецедентното от времето на Студената война засилване на колективната отбрана и на военното си присъствие в Черно море.