Руските лекоатлети и догодина няма да могат да стартират в международни състезания под националния си флаг, реши ръководното тяло на Международната федерация (ИААФ) на заседание в Монте Карло.

В Царицата на спортовете Русия бе наказана през ноември 2015 г., а това даде началато и на санкции за целия спорт в страната, включително изваждане от олимпийското движение. Причината - масова употреба на допинг, дирижирана от държавата, както гласеше обвинението.

Забраната остава в сила, тъй като Русия все още не е дала достъп на международни експерти до допинг лабораторията си в Москва и до определени проби и данни, изискани от ИААФ. Страната ще заплати и разходи на ИААФ за заседанията.

"Надявам се, че до края на тази година руснаците ще ни предоставят исканите проби и информация, заяви Руне Андерсен от ИААФ. - Но не мога да кажа дали това ще се случи и какво ще последва. Няма гаранции. Такива са дадени на Световната антидопингова агенция (WADA), която постави краен срок до 31 декември. Така ние ще чакаме да получим желаното от WADA и да го препратим на Атлетически съюз за интеграция."

Това е деветият случай, в който ИААФ отказва помилване на Русия за три години. Любопитно е, че WADA и Международният олимпийски комитет върнаха отнемани права на руските спортисти и федерации. Една от големите сили в спорта се върна в олимпизма веднага след зимните игри в Южна Корея тази година. WADA пък въстанови правата на Руската антидопингова агенция по-рано тази година.

Отказът на ИААФ означава, че напролет за европейското на закрито руснаците отново ще участват под неутрален флаг. 

Също така стана ясно, че световното на открито през 2023 г. ще се проведе в Будапеща.