САЩ все пак ще излязат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Новината обяви тази вечер държавният секретар Майк Помпео.

Той каза това в края на първия ден от срещата на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел.

Като причина за решението Помпео изтъкна факта, че Русия е разработила „многобройни батальони от ракети SSC-8“. Става дума ракети със среден обсег на действие и наземно базиране, известни още като „Новатор 9M729“.

"Обсегът им е пряка заплаха за Европа", каза дипломат номер 1 на Вашингтон.

Според оценки на НАТО тези ракети могат да поразят за кратко време градове почти навсякъде на Стария континент.

Часове по-рано Помпео произнесе реч в централата на Германския фонд "Маршал" в Брюксел. Тогавв обаче той не спомена и дума за евентуално излизане от Договора. Но за такава стъпка се заговори още вчера.

„До два месеца САЩ ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора в отговор на нарушаването му от страна на Русия“, каза Помпео.

„Или ще заровим главите си в пясъка, или ще предприемем действия на здравя разум срещу руските нарушения“, допълни той.

В срок до 60 дни ще започне шестмесечен период на предизвестие за напускането на договора.

Помпео изтъкна, че САЩ ще приветстват промяна на руските настроения. Той обаче не вижда знаци, че Москва ще го направи.

На срещата съюзниците от НАТО заявиха, че са стигнали до извода, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, сключен през 1987 г. със СССР. Външните министри на страните членки излязха с общо изявление. В него те изразяват подкрепа за „изводите на САЩ, че Русия е в материално нарушение на задълженията си“ по Договора. 

Първо президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че Вашингтон ще се оттегли от него. По-рано днес стана ясно, че той дал два месеца за размисъл на руския си колега Владимир Путин.

Първите дипломати на страните от пакта призоваха Русия „бързо да се върне към пълно и удостоверимо изпълнение“. Те изтъкнаха, че сега от Москва зависи Договорът да бъде съхранен.

"Русия има последна възможност да се върне към Договора, но трябва да се подготвим за прекратяването му", заяви по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той изтъкна, че САЩ са поставяли на най-високо равнище пред Русия въпроса за ракетата над 30 пъти. Правили са го и други съюзници. Москва обаче е продължила да я разработва и разполага.

„Тази ракетна система нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среен обсег и представлява сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност. Договорът е стълб на тази сигурност повече от 30 години. Той елиминира цяла една категория оръжия и ни даде повече безопасност на всички“, каза Столтенберг.

Руски сенатор кани Помпео да види ракетата

„Русия стриктно спазва Зоговора и това  известно на американската страна“, заяви говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова, цитирана от Интерфакс.

Сенаторът Франц Клинцевич – член на Комисията по отбрана и сигурност към съвета на федерацията, каза, че ракетата 9М729, към която САЩ и НАТО имат претении, не нарушава споразумението.

„Можем лично да поканим Помпео на изпитание на комплекса „729“ и той ще види, че ракетата лети 498 километра и не нарушава Договора“, каза Клинцевич.

Средният обсег е от 500 до 1000 километра. Сенаторът обвини Вашингтон, че изполва обвиненията си като повод да излезе от подписния през 1987 г. договор.

Доста по-краен бе председателят на Комисията по отбрана към Думата Владимир Шаманов.

„Русия не е страната, на която могат да бъдат давани ултиматуми. Тя също има претенции към САЩ, на които те не са отговорили, затова нямаме намерение да отговаряме на мнимите им обвинения“, изтъкна депутатът.

Той допълни, че Русия неведнъж е канила САЩ на преговори. Те обаче отказват, което оначавало, че се страхуват от нещо.