Писмо на Албърт Айнщайн от 1954 г., в което той определя думата "Бог" като "продукт на човешката слабост", се продаде на търг за 2,4 милиона долара, съобщи говорителка на аукционната къща Кристис, цитирана от ДПА.
В писмото, адресирано до германския евреин философ Ерик Гуткинд, Айнщайн остро критикува религията и нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди".

"Думата "Бог" за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише физикът около година преди смъртта си.

На предишен търг през 2008 г. това писмо се е продало за 404 000 долара според тогавашни медийни публикации.
Сегашната продажба в Ню Йорк е завършила за четири минути и съществено нахвърля първоначалната оценка на Кристис за около 1,5 милион долара.
Заедно с комисионите и други такси купувачът ще плати общо 2,9 милиона долара.
В същото писмо Айнщайн критикува позицията на Гуткинд, че евреите са избран, божий народ. Той казва, че макар и с радост да принадлежи към еврейския народ, "неподправената еврейска религия е, като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие".
В детските си години Айнщайн за кратко е бил последовател на юдаизма. Впоследствие той написва, че не е атеист, но не вярва в личен бог, който се намесва в световните дела, пише БТА.