Бившият вицепремиер Валери Симеонов каза тази сутрин пред бТВ, че не точно бащината му къща във врачанското с. Бутан, а стопанска постройка до нея е разбита и обрана. В селото кражбата от лидера на НФСБ е тема № 1.

„Взели са вино и телта от лозята, но просто не са съобразили, че са поставени камери вкъщи и бяха установени на втория ден и задържани. Единият отива да реже кабела на камерата и при рязането веднага се запечатва лицето му. Не съм притеснен, взел съм мерки”, поясни Симеонов пред бТВ, която направи специално живо включване по повода.

Той подчерта, че не иска хората да остават с впечатлението, че село Бутан е опасно за живеене, напротив – мястото било с установени традиции, а престъпления почти нямало.

Симеонов коментира и медийните информации за 31-годишен мъж от селото, който извършил редица престъпления, в това число многократно изнасилване на възрастна жена и побой с лопата на друга.

„Това са грозни факти от нашата действителност. За съжаление ние не можем да игнорираме по някакъв начин, да премахнем такива случаи на криминално проявени индивиди. В случая мястото на такива индивиди е в затвора, а не на свобода, и тук трябва да се извърши един преглед, като се започне от цялата тази предистория на този човек, който явно е с такова криминално досие, и може би ще трябва да се извадят и да се установят виновните на това, че този човек не е на топло”, добави лидерът на НФСБ.

Той се обяви за по-строгото прилагане на законите в подобни случаи, за да не страдат невинни хора.

Оказа се обаче, че извършителят все още не е в затвора.

„Ние сме си свършили нашата работа, предали сме съответните материали на прокуратурата, те решават какво ще се случи с тези инциденти”, заяви обаче кметът на селото Ивайло Иванов.

От районното управление на полицията в Козлодуй пък побързаха да успокоят гражданите, че обстановката в селото като цяло е спокойна и владеят изцяло състоянието на престъпността.