За руския президент Владимир Путин се твърди, че проявявал известен интерес към германската вътрешна политика. Ето защо не е напълно изключено, че до ушите му е стигнало казаното от политика християндемократ Фридрих Мерц по отношение на газопровода “Северен поток 2”. Кандидатът за наследник на Ангела Меркел като председател на Християндемократическия съюз (ХДС) постави въпроса „правилно ли е да строим тази тръба”.

Путин би следвало да знае, че в Германия поне се замислят по темата от гледната точка на събитията в Азовско море. В случай, че сега Путин го знае, не е трудно да си представим реакцията му – смях от сърце.

Газопроводът, за чието блокиране изведнъж в Германия се дискутира така обхватно, отдавна е в строеж. Дадени са ключови разрешителни, положени са стотици километри тръби, а опитът да бъде включена Европейската комисия бе провален не на последно място от Германия.

Ако изобщо проектът се сблъска със сериозни трудности, то ще е не заради внезапно преосмисляне от страна на Берлин, а поради заплашените от Конгреса на САЩ западни инвеститори с налагане на санкции.

Ако поради страх от наказания в САЩ отделни концерни отпаднат, най-вероятно Русия ще се опита сама да осигури финансирането.

Не е вярно, че не е имало навременни предупреждения за последствията от проекта. Още в началото Украйна би тревога, че газопреносната й мрежа, до този момент неотменима при транзитирането на газ от Русия на запад, ще стане излишна. И Европейската комисия своевременно предупреди, че “Северен поток 2” подкопава целта за по-голяма независимост от руски газ.

За разлика от Германската социалдемократическа партия сред редиците на ХДС понякога имаше и критика, но тя беше съзнателно игнорирана от канцлерката и партийна лидерка. Едва от няколко месеца Ангела Меркел признава, че при новия газопровод между Русия и Германия не става дума само за икономически, а и за политически проект. Тя очаквала уверения от Русия, че транзитирането на газ ще продължи да е през Украйна. Подобни уверения означават само едно – успокояване на германската съвест.

Посочените от Меркел, Мерц и мнозина други от ХДС политически проблеми са резултат от това, че Русия при Путин изобщо не се интересува нито от международното право, нито да дава някакви собствени уверения. Това е видно в Крим, в Донбас, а напоследък се обостря и обстановката в Азовско море.

Чрез транзитирането на газ Киев губи една от малкото си презастраховки срещу една експанзивна и агресивна Русия. При това положение да успокояваш Украйна с изгледи за руски обещания или договорни задължения, граничи с проклятие. Важното за Путин е газопроводът да бъде построен. Останалото са празни приказки.

Няма изгледи и руският натиск спрямо Украйна да намалее. Путин ще продължава да използва всяка слабост на съседната страна. За тази цел “Северен поток 2” ще му е в помощ. Сега темата в Германия се обсъжда на висок глас. Прекалено късно.

Преводът на коментара в "Зюддойче цайтунг" е на Клуб Z.