"Мишка с мишка, ще ти счупя ръцете и ще ги завра в г..."

Така Кирил Костов, свидетел по делото "Суджукгейт", е бил заплашен от Люцкан Малджиев, син на Петър Малджиев, който е близък до бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. През миналата година Мартинов напусна парламента, след като бе обвинен за това, че е изнудвал търговец на месо да даде 4 тона суджук с обяснението, че те са за премиера Бойко Борисов.

За заплахата разказа самият Костов пред бТВ. След като бе призован да не използва нецензурни думи в ефир, той заяви:

"Ама нали трябва да ви кажа какво ми е казал. Ако някой ви счупи ръцете и ви ги сложи там, където той говори, какво ще стане според вас? Вечерта отново мина покрай нас, показваше ни с неприлични жестове. Направи жест с ръката към слепоочието си. Приехме го като знак, че ще бъдем убити."

С тези примери Костов илюстрира заплахите, на които са подложени свидетелите по "Суджукгейт".

"Никой не ни защитава, ние сме захвърлени, никой не ни обръща внимание", каза Костов, обръщайки се дори към главния прокурор.

Той допълни, че семейството му е било "подлудено", тъй като цяло лято е било проверявано от държавни институции. Дори осъдили Агенцията по храните, защото незаконно е затворила обект на съпругата на Костов. Той все пак изтъкна, че земеделският министър Румен Порожанов е пратил хора да му се извинят.

Костов показа в студиото документ, който съдържа препоръка от местната организация на ГЕРБ по времето, когато тя е била ръководена от Живко Мартинов, за постъпване на работа. В нея се казва следното:

"Настоящата препоръка да послужи пред държавните органи при кандидатстване в държавната администрация."

Има и печат на партия ГЕРБ, и подпис на Мартинов. Костов каза, че е напуснал ГЕРБ именно защото не е можел да се съгласи с хора като Мартинов и тяхното кадруване в държавната администрация.

Самият Мартинов се включи по телефона и каза, че му е известно за съществуването на този документ.

"Някой явно е искал да съдейства - от офиса, от самия персонал, на свой приятел", заяви Мартинов.

Той изтъкна, че никога не е подписвал и подпечатвал подобни препоръки, случаят бил стар и нямал време да разследва злоупотребата.

Друг свидетел по делото Людмил Ганчев пък разкри, че е бил запашван от Петър Малджиев.

Людмил Ганчев

Ганчев бил принуждаван от един от обвиняемите по "Суджукгейт", тогавашният полицейски шеф Веселин Колев, да предложи подкуп на съдия от Районен съд-Добрич с цел магистратът да бъде компрометиран.