Правителството да изкара мандата си докрай, ако трябва и в малцинство, личните нападки са много вредни в политиката, в България свободата на словото не е чак толкова застрашена. Това са някои от тезите, които развива в интервю за „24 часа“ бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Там той се зарича след 1 януари да ограничи своите публични изяви и да отдели повече време на внуците си.

„Лошо впечатление прави, че има критики, които идват отвън, на които ние като че ли не обръщаме внимание и не реагираме. Когато започне от няколко страни например да се препоръчва, да се искат промени в съдебната система или да се внимава с корупцията. Ето, дори за свободата на медиите - учудва ме, звучи много грозно. Аз поне тълкувам, че конкретно въпросът за медиите е, защото навън чуват, че са в ръцете на малко хора. И оттам се счита, че не е свободен печатът, а не, че има цензура. И широката публика в чужбина, като прочете такава критика, не се задълбочава, а мисли, че има полицейски натиск и контрол. Което е много вредно. Аз мисля, че свободата на словото тук не е чак толкова застрашена. Откровено казано, напоследък има известни резерви. Дори говорят дали правителството е стабилно, тъй като е коалиционно. Което за мен не е необходимо, защото коалиционно правителство може да функционира. И дори навсякъде вече е така. Дори и правителство на малцинството с договорки по ключови теми е една възможност“, казва бившият премиер.

Според него все повече се използва думата „грандиозни скандали“. „Има разминаване с очакванията на избирателите и данъкоплатците и ще се усетят, че това не е рентабилно, добавя той. И призовава за повече диалог както между политиците, така и между институциите.

„Защото много пъти са търсени незабавно уж дивиденти, а фактически човек може да си навреди. Или да каже една дума повече, която другият няма да забрави. Това са все неща, които не водят до диалог. Докато има дебати - става всичко. И като излезеш от залата, може човек да се ръкува с другия и до нови срещи. А ако започнат да хвърчат лични и по-тежки думи, става много сложно да се върнеш към нормален диалог, да седнеш на една маса и да поговориш човешки с другия“, коментира той. 

В разговора става дума и за бъдещето на третия кабинет на Бойко Борисов. Симеон Сакскобургготски, за когото лидерът на ГЕРБ неведнъж е казвал, че е „университет“, съветва правителството да не подава остава.

„Защото оставката е нещо, за което си казват - мандатът не е изкаран, значи има нещо. А има критики и упреци, които получавам, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните. И това е много жалко, защото ние зависим от инвестиции и от света. Не сме сами тук на някакъв остров“, казва той. 

И продължава:

„Това е личното ми мнение. Не е нито формула, нито препоръка, нито критика. Но винаги когато едно правителство си изкара целия мандат, както навремето беше това на г-н Костов, моето и на г-н Станишев - като сигнал в чужбина това се приемаше много позитивно. Не трябва да забравяме, че новите страни, особено тези, които произхождат от соцлагера, ги наблюдават малко по-отблизо. И затова има полза да даваме по възможност най-солиден имидж, но невинаги успяваме.“

Според него няма значение на каква подкрепа би могло да разчита правителството на малцинството на Бойко Борисов.

„Въпросът е да се договорят за ключовите теми, за червената линия, както я наричат. Трябва да се разчита на подкрепа за тези теми. За другото има мегдан за дискусии и дебати. Но по този начин да си гарантираш гърба - знаейки, че в даден момент, за бюджет или нещо друго важно, ще получиш подкрепата. Това е принципът на правителството на малцинството и се практикува. Не е най-добрата рецепта, но е приемлива. Няма нищо задкулисно, ако има ясно поставени теми, които не може да се дискутират“, съветва Сакскобургготски.