Правната комисия прие на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". 14 депутати гласуваха "за", 4-ма бяха "против". Според промените отпада изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване с идеята да не се бърка гласуването за партия с преференциалното гласуване за кандидатите. С промените се ограничава въвеждането на машинното гласуване, а електронното дистанционно гласуване се отлага за неопределено време.

Аргументите на опозицията, в лицето на Крум Зарков (БСП) против промените бяха, че от ЦИК правят всичко възможно за да кажат, че машинното гласуване няма как да стане. От комисията и мнозинството пък обясниха, че имат притеснения да няма объркване на избирателите, както и дали ще се гарантират честни избори.

"Искаме удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може да се осигури тестване на машините".

Това каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

"Тревогите ни са да не стане объркване на избирателя при гласуването с машина при няколко вида избори. Изразявам задоволство, че внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ и "Обединени патриоти" съвпадат със становището ни в голяма степен", каза още Алексиева.

Според нея затрудненията не са просто организационни.

"Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. Гласът да бъде отчетен точно и да бъде калкулиран. При специалните секции не можем да създадем тези гаранции", каза още Алексиева.

И уточни, че в секциите, създавани 48 часа преди изборния ден, машините не могат да се тестват.

"Въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да се обвърже с въвеждането на електронната идентификация. Относно  номерацията на бюлетините - това е общественополитически въпрос, не е от компетенцията на ЦИК. Технически може да се въведе, това можем да кажем", каза още Алексиева.

Зарков заяви, че изборният кодекс трябва да се променя само за да се повиши честността.

"ГЕРБ върви в обратната посока. Има смисъл от машинното гласуване, това го показва интересът на гражданите към него. Когато стигате до етап въвеждане на машинното гласуване, ГЕРБ се отказват. Каква е целта? Ако целта е да се угоди на ЦИК, това е неприемливо за законодателя. ЦИК прилага закона, а не обяснява как не може да бъде приложен", каза Зарков.

Според него докладите на ЦИК са били полезни, да се установи къде може да има слабости, но не и да се отлага машинното гласуване.

"Разбирам аргумента за машинното гласуване в специалните секции, той е допустим. Там може да се предвиди изключение, но не и радикално ограничение. Съставът на ЦИК е избран, за да прилага Изборния кодекс. Вие правите всичко възможно да кажете, че това няма как да стане", каза още Зарков.

Христиан Митев ("Обединени патриоти") припомни на Зарков, че към момента по-голямата част от членовете на ЦИК са от квотата на БСП.

"Ако Крум Зарков е недоволен от начина на провеждане на изборите, е недоволен от партията си и от колегите си, които са изработили правилата и са предложили състава на ЦИК. Промените за машинното гласуване са свързани изцяло с проблемите на ЦИК, отразени в доклада. Това не са проблеми, които сме си измислили като вносители", каза още Митев.

Според Десислава Атанасова (ГЕРБ) БСП живее е "паралелна държава и паралелен свят".

"Може би съм един от хората, които са подкрепяли най-много машинното гласуване. Би трябвало да оставим политиканстването на страна и да взимаме решения за изборния процес, които да гарантират правата на гражданите. По друг начин не можем да ги защитим", каза Атанасова.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че не завижда на Зарков за ролята, в която го е поставила собствената му партия.

Правната комисия прие и промени, предложени от "Воля", с които се въвежда видеонаблюдение в секциите в изборния ден.