Намерението на Косово да трансформира своите сили за сигурност в армия е ненавременно и е срещу съветите на много страни членки. То може да има сериозен отзвук върху бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово.

За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отправи остри критики срещу младата балканска република на заключтелната пресконференция след двудневната среща на външните министри от пакта в Брюксел.

Столтенберг обаче не спря дотук. Той нападна властите в Прищина и за въвеждането на тарифи от 100 процента върху стоки от Сърбя. Според него тази стъпка води до ново разделение. Тя затруднява още повече диалога между Сърбия и Косово, воден с посредничеството на ЕС. Само този диалог ще донесе дълготраен мир в региона, убеден е генералният секретар.

• Именно Косово стана причина за операцията на НАТО през 1999 г. срещу Сърбия. Пактът нанасяше въздушни удари в продължение на 77 дни. Това доведе до падането на Слободан Милошевич, а през 2008 г. Косово обяви независимост. Белград обаче все още не е признал новата държава.

Днес на срещата бяха обсъдени Западните Балкани. Специално за целта дойде и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Това според Столтенберг показва, че НАТО и Европейският съюз имат общ ангажимент към сигурността в този регион.

Този път Столтенберг не спомена и дума за Русия след  решението на САЩ да започнат процедура по излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Подсетиха го обаче журналисти. В отговор на въпрос генералният секретар заяви, че поведението на Москва е, меко казано, странно. Той имаше предвид това, че в началото Кремъл изобщо е отричал да разработва и разполага с ракетата, за която го обвиняват САЩ и НАТО.

Сред най-важните теми на срещата е била тази за Афганистан, изтъкна шефът на Северноатлантическия алианс. Съюзниците са потвърдили ангажимента с към дългосрочната сигурност на тази страна. Сега най-важното е властите в Кабул да подготвят президентските избори през 2019 г., като подобрят електоралния процес и да прегледат базите данни за регистрация на гласоподавателите.

„Талибаните трябва да разберат, че да продължават да се сражават е безсмислено и носи само нови страдания“, предупреди Столтенберг.