Европейските съюзници на САЩ могат да затворят пристанищата си за руски кораби, идващи от окупирания Крим и от руски пристанища в Азовско море. За това предупреди специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, цитиран от "Гласът на Америка".

Мярката се обмисля като отговор на руското задържане на три украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток на 25 ноември, което Волкър нарече "явно нарушение на международното право и нарушение на двустранно споразумение с Украйна" от страна на Русия.

Волкър заяви, че Азовско море е предмет на двустранно споразумение между Украйна и Русия и изрази несъгласието на САЩ  с руските претенции, че териториалните води около Крим са руски.

"Те са украински", каза американският дипломат. "Затова не сме съгласни с това, че Керченският проток е напълно руски. Смятаме, че става дума за съвместен суверенитет".

С предложение за затваряне на европейските пристанища за руски кораби, идващи от Крим и Азовско море, неотдавна излезе Анегрет Крамп-Каренбауер, една от трима претенденти за поста на германската канцлерка Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз.