Комисията по конституционни въпроси към Европарламента подкрепи предложението да бъдат налагани глоби на политически партии в Европа, умишлено нарушаващи правилата за защита на личните данни, за да повлияят на европейските избори догодина.

Целта на новите поправки е опазването на изборния процес от дезинформационни кампании в интернет, основани върху злоупотребата с лични данни на избирателите. Според евродепутатите случаи като изтичането на лични данни от фейсбук чрез компанията „Кеймбридж Аналитика“ показва как уязвимостта на защитните системи може да подкопае демократичните дебати и свободните избори.

Законопроектът, който Комисията по конституционни въпроси подкрепи, е по доклад на депутатите Райнер Виланд (ЕНП, Германия) и Мердесед Бресо (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия). Той бе подкрепен единодушно. Проектът предвижда финансови санкции за европейски политически партии или фондации, умишлено нарушаващи правилата за защита на личните данни с цел да се опитат да повлияят на резултатите от изборите за Европарламент.

Вотът ще се състои от 23 до 26 май 2019 г.

Ако национален надзорен орган реши, че има такова нарушение, органът за европейските политически парти и фондации трябва да вземе решение за наказание.

Сега законопроектът трябва да получи мандат от пленарната сесия за междуинституционални преговори. Резултатите от преговорите трябва да бъдат одобрени от Европарламента и от Съвета на ЕС, преди да влязат в сила. Регламентът ще има правнообвързваща сила и ще се прилага във всички страни членки на ЕС.