Процедурата по избор на стратегически инвеститор, който да построи АЕЦ "Белене", трябва да приключи в рамките на една година. Самата централа може да бъде построена за около 8 години, а кандидатите да свършат работата са трима. Това са компании от Китай, Южна Корея и Франция. Руската "Россатом" не е заявила писмен интерес, въпреки че през лятото имаше подобни информации.

Това става ясно от думите на министърката на енергетиката Теменужка Петкова, която представи пред Народното събрание документацията и идеята на процедурата по избор на инвеститор след рестарта на "Белене". По думите ѝ е дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ.

Министърката даде да се разбере и кои да двете важни неща за избора на инвеститор при класирането на офертите. Първо - цената да е до 10 млрд. евро. И второ - предложение оператор на новата ядрена централа да е АЕЦ "Козлодуй" също би се приет като много положително.

Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността. Централата трябва да бъде реализирана с наличното руско оборудване. Министър Петкова каза още, че сред условията по реализация на проекта са българската страна да има правото на блокираща квота, както и родни компании да участват в самото строителство.

ДПС: "Белене" не вдъхва доверие

По времена изслушването на Теменужка Петкова за пореден път стана ясно, че 2 от парламентарните партии не подкрепят рестарта на "Белене".
"Условията в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страната не отправя послание за доверие. ГЕРБ трябва отговорно да заяви каква е крайната ви цел с проекта „Белене“, призова депутатът он ДПС Рамадан Аталай.  
По думите му остава въпросът защо и ГЕРБ не са убедени, че трябва да се изгради този проект.
„Защо и „Обединените патриоти“ не са убедени, че трябва да се изгради този проект. Сигурно има въпроси, на които вие не можахте да отговорите", заяви още Аталай.
Депутатът обяви, че е ясно, че на България ще й трябват нови енергийни мощности. Друг е въпросът обаче дали тези мощности трябва да са ядрени. Аталай припочни, че само в Германия, ЕС тази година и в следващата отделя около 10,5 млрд. лв. за водородната енергия. 
 
Намекът му за разнобой в "Обединени патриоти" по темата "Белене" е заради това, че за разлика от "Атака" и ВМРО, които са "за" проекта, от НФСБ на Валери Симеонов са по-скоро скептични. Самият Симеонов пита Петкова дали има риск за националната сигурност при реализация на проекта. Което тя, разбира се, отрече.