Министерство на вътрешните работи (МВР) продължава да търси семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви - и с Европол, и с Интерпол.

"Продължаваме да търсим и семейство Арабаджиеви, пуснали сме необходимите документи до Европол и Интерпол и чакаме обратна информация", заяви вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в парламента.

Преди малко повече от месец - в началото на ноември, Маринов каза същото - че ги издирват. 

Днес МВР-шефът увери, че "всичко, което касае нашите действия, е направено".

"Надяваме се да имаме резултат. Ние реално сме пуснали всички необходими документи към партньорските служби. Някъде успехът идва бързо, някъде по-бавно. Надявам се, че всичко ще приключи, така че да бъде подсигурен един справедлив процес и те да бъдат осигурени за нуждите на този процес", допълни Маринов.

В началото на септември беше проведена специализирана акция в хотелите на Арабаджиеви - "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив, и шестима бяха привлечени под наказателна отговорност. Сред тях е и синът на Арабаджиеви - Вълчо, обвинен в пране на пари. Няколко дни преди акцията обаче Ветко и Маринела Арабаджиеви заминават за чужбина.

Семейство Арабаджиеви, които са с Европейска заповед за арест, са с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления. При претърсване на адреси, хотели и домове бяха намерени десет милиона в брой, като по-голямата част от тях в евро. Наскоро беше окончателно запечатан от данъчните и хотелът и в София - бившия Японски, днешен "Маринела".

 
Макар адвокатът им да съобщи, че те ще се завърнат доброволно, това не се оказа истина. В началото на септември главният прокурор Сотир Цацаров каза, че "в момента се установява точното им местонахождение". В края на октомври той заяви, че издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви е в ръцете на френската полиция и очаква те скоро да бъдат намерени.
 
Пак в края на октомври Цацаров заяви, че турски съд е допуснал и екстрадицията на Димитър Желязков - Митьо Очите. Екстрадиционната процедура е завършила и се очаква окончателното му предаване на българските власти.
 
В началото на август Желязков бе арестуван в Истанбул в луксозен хотел, заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. Броени дни преди това при акция на спецпрокуратурата в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици, с лидер Димитър Желязков. Но Митьо Очите още си е в Истанбул.