Заради все по-големия брой корумпирани държавни служители, руското следствие смята да въведе използването на специален детектор, който открива лъжата по очите, съобщи руското издание "Известия".

По данни на руската Главна прокуратура, от януари до октомври тази година броят на корупционните престъплени в Руската федерация страната се е увеличил с 1,9% в сравнение с 2017 г. Общо тази година са разкрити 27 100 такива престъпления, значителна част от тях извършени от длъжностни лица.

За да намали броя на нарушенията - и на извърителите, за проверка на чиновниците и държавните служители от руското следствие планират да използват т.нар. айтрекър (EYE-tracking) - прибор, който с помощта на инфрачервени лъчи фиксира движенията на очите при отговор на зададен въпрос, за да разберат склонността на проверявания към корупция. 

Сега устройството се използва широко в медицината и рекламната сфера, но в руското следствие са разработили своя програма за айтрекъра. Той се използва заедно със стандартния полиграф (детектор на лъжата), за повишаване на ефективността на проверките.

Принципът на работа на айтрекъра се основава на факта, че реакцията на очите при човек е неволна и не може да бъде контролирана с помощта на съзнанието. В допълнение, чувствителността към новата технология е по-висока от тази на полиграфа, така че тестването отнема четири пъти по-малко време. Благодарение на съвместното използване на полиграф и айтрекър, специалистите ще могат да постигнат обективни резултати от теста. Технологията позволява сканиране на очи през очила и лещи, резултати няма само при пълна слепота и критично ниско ниво на интелигентност.