Българските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от ЕС по спечелени ваучери в инициативата WiFi4EU за безплатен безжичен интернет на обществени места.

Това се казва в изявление на еврокомисарката по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Кандидатствалите успешно общини у нас са 209. От тях 113 са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост. Тези общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.

Общо 2800 общини в цяла Европа са спечелили ваучери.

„Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС”, изтъкна Мария Габриел.

Спечелилите общини покриват географски всички страни и региони на ЕС - от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Сега предстои подписване на споразумение със спечелилите общини. След това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си.

Безплатният интернет ще може да се ползва най-малко 3 години. Общият обем на средствата е 120 милиона евро, като се очаква от схемата да се възползват над 8000 общини в целия Европейски съюз. До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват. Първата възможност ще бъде още в началото на януари 2019 г.