Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения. Това стана по искане на прокуратурата. Семейство Баневи вчера се прибраха в София след дълго "издирване", а днес бяха изправени пред съда.

Версията на семейство Баневи е, че изобщо не са опитвали да се укриват. Няколко дни преди ареста им във Франция, двамата съпрузи купили билети за България, защото разбрали, че имат призовка да се явят в Специализираната прокуратура. Обявиха, че обвиненията срещу тях са пълен абсурд, че нямат намерение да се укриват и че искат да излязат на свобода. Точно обратното на това, което казаха от прокуратурата, съобщава Нова тв.

"Пълен абсурд. Аз лично в 99% от изброените фирми съм никоя - никога не съм изпълнявала никаква функция. За нас е много важно ние да бъдем невиновни, защото нямаме никакво намерение да живеем като бегълци. Веднага се свързахме чрез адвокат с прокурор Мария Дойчинова. Имаше уговорена среща за понеделник за 11 часа, като ние включително предложихме още в петък при нашето кацане в 13 часа веднага, ако се налага да отидем в Специализираната прокуратура. Ние не сме се укривали в нито една секунда", заяви днес Евгения Банева.

А от прокуратурата възразиха, че не могат да се основават на твърденията на обвиняеми лица. На въпрос защо Баневи са били задържан, след като са имали купени билети, за да се приберат в България, оттам отговориха, че към момента на издаване на заповедта за арест, в прокуратурата е имало информация единствено, че лицата са в чужбина.

Евгения и Николай Баневи бяха задържани ефектно на 26 октомври на летището в Ница - според адвоката им прибирайки се към България, където е нямало никакви пречки това да се случи. Въперки това, в тяхно отсъствие прокуратурата задейства процедурата по Европейска заповед за арест.

Вчера - в деня на екстрадирането им от Франция, Спецпрокуратурата публикува т. нар. прецизирано обвинение - мярка, до която напоследък се прибягва все по-често: в хода на вече течащо досъдебно производство да променят обвинението.

То касае 7 деяния:

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група (чл. 321 ал.1 и ал.3 НК);

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв. (чл. 203 ал.1 НК);

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД (три престъпления по чл. 255 ал.3 НК);

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева (чл. 253 ал.5 НК);

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси (чл. 339 ал.1 НК).

Иван Гешев даде извънредна пресконференция в 16 ч. вчера в двора на Спецпрокуратурата - най-вече наблягайки на сумите от над 1 млрд. лв., които сега ще върнат на държавата.

Любопитно е, че от двамата дори не е постъпила традиционната молба от много подсъдими - че не желаят да бъдат снимани в съдебната зала.

Днес Баневи изглеждаха в съда по-скоро аскетично облечени, без помен от атрактивните пискюли, помпони и тигрови принтове, в които обикновено се изявяват.

МВР вчера разпространи и видео от докарването на двамата. В него особено артистично пак се "набива" на тоалета на дамата - точно както и друго видео от обиска преди това, което показваше неизвестно с каква процесуална цел интериора в къщата им и гардеробите им, пълни с дрехи, обувки, бижута и пр.

Ето ги двете: