Георги Петков ("Славия") и Кирил Десподов (ЦСКА-София) са глобени с по 2000 лева заради случката между двамата по време и след столичното дерби от Първа лига в неделя, завършило 1:0 за "белите".

Формулировката за санкцията е "за нарушаване на основополагащи принципи на етиката и феърплея на футболната игра". След срещата нападателят на "червените" заяви, че чул как Петков приканва от резервната скамейка съотборника си Александър Александров да му счупи крака. Последва грубо нарушение, след което защитникът получи втори жълт и червен картон.

Днес Десподов и Петков бяха привикани от дисциплинарната комисия на БФС в централата в "Бояна". От думите на председателя на комисията Юри Кучев излиза, че той и колегите му са решили да накажат двамата футболисти по соломоновски. Вина не е доказана, но и невинност не е доказана - така излиза. Длъжностните лица на мача - съдии и делегат, не са чули Петков да призовава за контузия, но пък имало някаква закачка между двамата съотборници в националния.

Вратарят е провокирал Десподов - затова е наказан. А глобата на нападателя е наложена заради това, че в публичното пространство е отправил обвинение, което не е могъл да докаже.

Кучев заяви, че двамата са разговаряли пред комисията, като са уточнявали позициите си. Това донякъде е свалило напрежението между тях, но те все още не са изчистили напълно проблема помежду си, добави той.

Юри Кучев каза, че не бива да се дава лош пример на младите футболисти и направи паралел с най-тежкия случай за комисията на това заседание - от двубоя от Елитната юношеска група до 19 г. между "Нефтохимик" и "Пирин" (Благоевград). Заради масово сбиване по четирима футболисти на "шейховете" и "орлетата" са наказани за по 4 мача.

А падането на колене на Нестор Ел Маестро край четвъртия съдия в края на дербито ЦСКА-София - "Лудогорец" (1:1) му коства това, че в неделя няма да може да ръководи "червените" от скамейката при гостуването на "Верея". Заради натрупани жълти картони за ЦСКА-София няма да играят Николай Бодуров и Рубен Пинто.

Глоби от по няколко хиляди лева отнасят пловдивските "Локомотив" и "Ботев", както и ЦСКА-София заради различни прояви на агитките им в срещите от междинния 18-и кръг.

"Червените" са предупредени за лишаване от домакинство заради навлизане на публика на терена.