Демокрацията е застрашена, правителството не води диалог с народа, изборите се произвеждат нечестно и гражданите трябва да започнат да участват в процеса на управление и в контрола като "стратегическа алтернатива" на настоящата власт.

Това са част от акцентите в интервюто на президента Румен Радев за предаването "Панорама" по БНТ.

"По-добре проруски лидер в съчиненията на американски самозван конспиролог, отколкото в официалните грами на американските посланици", заяви Радев в отговор на въпрос, дали е проводник на руските интереси в Източна Европа.

Коментарът му бе по повод романа на Малкълм Нанс, световно признат член на разузнавателната общност и аналитик по теми за борбата с тероризма на NBC News и MSNBC - "Заговорът за разрушение на демокрацията". В него за Радев се казва, че е част от план на руския президент Владимир Путин за доминация.

За демокрацията

По думите на Радев към днешна дата демокрацията е застрашена. Заплашвали я "чувството за несправедливост, корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честност, ниското доверие в най-важната институция – парламента, едноличните решения, липсата на отчетност и на отговорност".

"Изобщо имаме достатъчно основания да смятаме, че демокрацията в България е в критично състояние", извади извод държавният глава.

"Тази демокрация ви избра", опонира водещият Бойко Василев.

"Не съм избран да премълчавам истината. Не президентът, а правителството разпределя обществените средства. Да си спомним Костинброд, депутатите, които носеха чували с бюлетини, изборен туризъм, мъртви души, броенето на бюлетините", наблегна отново на актуалната напоследък тема Радев - за измененията в изборното законодателство.

"Не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма – в конституцията е заложен като основата на политическия живот", допълни той.

Радев не приемал "внушението, че проблемите в България са в резултат от липсата на диалог между него и правителството". "Бедността, несигурността са трупани през десетилетия", констатира държавният глава.

"Даваме обяснения за апартаментите ти, повишаваме данъчната тежест върху бедните – не мисля, че това е покана за диалог с мен, - припомни той сагата с безвъзмездно предоставеното жилище, в което живее финансовият министър Владислав Горанов и с увеличения данък върху старите коли. - Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани."

За диалога

Попитан защо се среща с лидерката на левицата Корнелия Нинова, за да обсъдят управленската алтернативна програма на БСП "Визия за България", а отказва да се види с премиера Бойко Борисов, Радев отвърна, че имало разлика между управленска програма и визионерска такава:

"Днес правителството не изпълнява собствената си програма, прави закони, на които се налага да налагам вето. Искам да обсъждам визия – и "Визия за България" на БСП е в тази посока - едното е управленска програма, а другото е визия за решаване на проблемите. Благодаря на всеки, който го прави – независимо дали е БСП или друга организация. "Визия за Българи" е едно от усилията".

Президентът даде заявка, че ако някоя друга партия или организация излезе с визия за бъдещето, ще ги приеме и тях.

За алтернативата

А на въпроса, препращащ към предходно негово изказване - че трябва смяна на системата, но правителството няма алтернатива, Радев обясни какво има предвид:

"Това, което трябва да направим спешно е да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборния процес. Да се работи спешно за изграждането на стратегическа алтернатива. Да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управлението и контрола; на първо място чрез изборите – аргументите за отказ от машинното и електронното гласуване са несъстоятелни. Да има прозрачност и при броенето на бюлетините – да има видеоконтрол как в секцията броят и оформят протоколите. Да се повишат изискванията към депутатските законопроекти, които станаха синоним за лобизъм. Да въведем по-активни методи за пресичане на корупционните схеми по високите етажи. Да има реформа в институциите."

Според президента "хорат все повече ще завишават изискванията към тези, които ги управляват". По думите му „дали си подлец, или честен, дали си корумпитран или почтен - това ще търсят все повече гражданите в политиците“. 

За оценките

Радев отрече за пореден път, че ще създава партия, но увери, че би подкрепил всяко „усилие за създаване на политическа алтернатива“.

На въпрос какво добро би оценил в работата на кабинета, Радев отказа конретен отговор. Но даде за пример времето си на летец, когато истинската работа била свършвана след полет, когато се събирали с колегите му за разбор. Според него хората вече не се интересуват от европредседателството и Западните Балкани, защото имали кредити и малки пенсии. 

"Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите", каза още държавният глава.

И добави, че подобни очаквания не може да има Европейската комисия. 

За медиите

Президентът изреди и някои от проблемите на българската медийна среда: концентрация на медийна собственост и разпространение, "управляващите си купуват собствения медиен комфорт“. Според него няма критерии за разпределянето на европейските средства. А за състоянието на медиите според него може да се съди по „рухващите критерии в заглавията“.

Радев благодари на съпругата си Десислава, че е непрекъснато до него - "въпреки режисираните истерии“. По думите му тя върши много неща и изброи активността ѝ около Българската Коледа, срещите ѝ с възрастни хора и деца в неравностойно положение, съпруги на посланици.

"Тя организира прекрасно състезание по правопис по български език", каза Радев и спомена, че от догодина състезанието ще стане национално.

Той изрично посочи, че пътуванията ѝ с него в чужбина не тежат на бюджета. 

"Заблуждава се онзи, който смята, че ще скрие апартаментите зад зле паркиран автомобил или грешно попълнена бланка", заключи Радев, намеквайки за сюжета около луксозното жилище на финансовия министър Владислав Горанов.  

За Русия и Украйна

"Моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция", коментира президентът конфликта между Русия и Украйна в Азовско море.

По думите му никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. А Европа не бива да допуска да става заложник на вътрешнополитическите амбиции на Украйна. Трябва да търсим решения около принципи, а не да търсим кой е виновен, добави той.  

"Ние ще надживеем и превъзмогнем недоверието, което има Русия към нас", коментира отношенията между София и Москва държавният глава.

Той посочи, че Русия е претърпяла загуби след отказа на България от "Южен поток", "а сега сами искаме да се включим към "Турски поток". И отдаде това поведение на "недалновидни политически решения".

Президентът смята, че България трябва да участва в енергийни проекти, с които да гарантират дивесификацията на източниците си. И поиска "пряка тръба от Русия към България", защото и с Турсия поток става заложник на трета страна. България не може да стане енергиен разпредител само с интерконекторните връзки. Страната трябва да бъде по активна в европейските иновационни фондове, добави той.