АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Тази вечер във Варшава ще започне 18-то Световно първенство по волейбол за мъже. Мондиалът ще бъде открит с двубой между домакините и тимa на Сърбия, а мачът ще се изиграе на националния стадион по футбол. Срещата стартира в 21:15 ч. българско време и е първа от предварителна група А на турнира.

За пръв път в историята на световните първенства, първата среща ще се играе на стадион и това предизвика небивал интерес сред феновете на волейбола. Всички билети бяха разпродадени месеци по-рано и очакванията са около 62 хиляди души да бъдат по трибуните тази вечер. 

 На стадиона обаче ще се проведе само и единствено мачът на откриването. Останалите срещи ще се играят в полските градове  Катовице, Лодз, Вроцлав, Гданск, Бидгошч, Краков и Варшава. 

Общо 24 тима ще спорят за титлата, като България отново ще премери сили със световния елит, така както го е правила още от първото издание на мондиала през далечната 1949 г. Тогава, тимът воден от Валентин Анков, печели бронзовите медали. Титлата отива при СССР.
 

През 1949 г. е проведено първото световно първенство по волейбол.
България грабва бронзовите медали. Снимка ФИВБ

До третото място България достига още три пъти - през 1952 г. с треньор Георги Кръстев, през 1986 г., когато тимът ни е воден от Богдан Кючуков, а последният път, когато „лъвовете” печелят медал от световно първенство е през 2006 г. на шампионата в Япония със старши треньор Мартин Стоев. Част от отбора тогава бе настоящият селекционер Пламен Константинов.

Най-значимото първенство за България обаче си остава шампионатът от 1970 г. София, Ямбол, Хасково и Кърджали са градовете домакин на турнира, а съставът, воден от Димитър Гигов, Милко Караиванов и Сава Робев, печелят сребърните медали. В тима ни тогава играят двама от най-добрите волейболисти в света - Димитър Златанов и Димитър Каров.

Нашите смазват всички отбори до финала, а в битката за титлата излизат срещу ГДР. Мачът стига до решителен пети гейм. Повеждаме с 10:1 и 13:5. Неочаквано в играта на националите настъпва тотален срив и германците постепенно обръщат резултата до 16:14, като печелят първа и последна титла в своята история. Този мач остава във волейболните анали като "Чудото от София". След финала Димитър Златанов е обявен за най-добър нападател в света.

През 1970 г. България е на крачка
от световния връх. Снимка ФИВБ

Днес, 45 години по-късно, България отново разполага с един от най-добрите нападатели в света, в лицето на Цветан Соколов, но спечелване на сребърни медали изглежда по-скоро като нереалистична мечта. Самият старши треньор Пламен Константинов не тръгна с голямата кошница за Полша:

„Поставяме си едни минимални и разумни цели. Да коментираме, че отиваме да ставаме световни шампиони, а после да излизаме през служебния вход на летище "София"… За мен минимумът е влизане в осмицата. Всичко под осмицата е под нашия потенциал, макар че в спорта всичко се случва. Точно тези приказки свързани с медали, полуфинали, финали и т.н., се опитвам да избягвам”, реалист е Гибона.

На пръв поглед Константинов няма високи очаквания, въпреки че българският запалянко със сигурност иска и се надява любимците му да се представят на ниво, а ако късметът е на тяхна страна, защо не и да се намесят в битката за медалите. Скромните цели обаче в никакъв случай не означават скромни възможности. По време на подготовката и изиграните контроли, волейболистите ни показаха, че са подобрили формата си и са върнали настроението в отбора.

Пламен Константинов

Националната фланелка отново облече опитният Андрей Жеков, който внася спокойствие в игата. След контузия се завърна и машината за блокове Теодор Тодоров. Младокът Николай Пенчев напълно оправдава гласуваното му доверие и значително стабилизира посрещането, а Тодор Алексиев, Мирослав Градинаров и Тодор Скримов разполагат със сериозен арсенал в нападение. 

Още в понеделник обаче ще разберем дали 14-те избраници на Гибона са готови за битки с най-големите. Първият тест ще бъде срещу отбора на Мексико. Срещата е на 1 септември от 17:30 ч и българските зрители ще могат да го проследят пряко в ефира на Диема. Следват сблъсъци с Канада, Китай, Египет и Русия.

Така изглеждаше снощи националния стадион в Полша на мача срещу Сърбия

Тази година от международната федерация са забъркали интересна формула за провеждането на мондиала. 24-те участника са разделени в четири групи по шест отбора. Първите четири от всяка група продължават във втората фаза, в която ще се формират две групи по осем тима. В трети кръг продължават първите три отбора от всяка от двете осморки. Образува се финална шестица, в която тимовете ще бъдат разделени в две групи, като победителят от едната ще срещне втория от другата на полуфинал и обратно. 

На последното първенство в Италия преди 4 години „трикольорите” завършиха на седмо място, което коства поста на тогавашния селекционер Силвано Пранди. Надяваме се сценарият да не се повтори и да не търсим пореден нов треньор след мондиала в Полша. 

За да не бъде определено представянето ни като провал, „трикольорите” ще трябва да преминат най-малко през първата групова фаза на надпреварата.

А ето как изглеждат групите и първият етап от турнира:

ГРУПА A
1. Полша    
2. Сърбия    
3. Венецуела    
4. Аржентина    
5. Камерун    
6. Австралия

ГРУПА B
1. Бразилия    
2. Германия    
3. Финландия    
4. Куба    
5. Южна Корея
6. Тунис    

ГРУПА C
1. Русия    
2. Канада    
3. Мексико    
4. БЪЛГАРИЯ    
5. Китай    
6. Египет

ГРУПА D
1. Италия    
2. Иран    
3. Белгия    
4. САЩ    
5. Пуерто Рико
6. Франция

Тодор Алексиев в атака

Първи етап от груповата фаза:

Полша - Сърбия, 30 август, 21:15 ч - Нова Спорт

Бразилия - Германия, 1 септември, 14:00 ч - Нова Спорт

Мексико - България, 1 септември, 17:30 ч - Диема

Аржентина - Сърбия, 2 септември, 14:00 ч - Нова Спорт

Франция - Италия, 2 септември, 21:15 ч - Нова Спорт

България - Канада, 3 септември, 14:00 ч - Диема

Китай - България, 5 септември, 14:00 ч - Диема

България - Египет, 6 септември, 14:00 ч - Нова

Полша - Аржентина, 7 септември, 17:30 ч - Диема

Русия - България, 7 септември, 21:15 ч - Диема