Лувърът, Айфеловата кула, музей „Дьолакроа“, Парижката опера и други знакови френски институции се готвят за нова вълна на протестите на „жълтите жилетки“ и превантивно ще бъдат затворени прези уикенда. Целта е да не пострадат като статуята на Мариана от Триумфалната арка, чието лице бе разбито миналата неделя, посочва Си Ен Ен.

Тази седмица правителството ще мобилизира 89 хил. военни в цялата държава – 8 хил. от тях са предвидени за Париж в случай, че демонстрантите отново прибегнат до агресия и вандализъм, уточни министър-председателят Едуард Филип.

Само за миналата седмица арестуваните са 630, а броят на ранените възлиза на 260 (от тях 81 са полицаи).

Протестите започнаха преди три седмици в знак на негодувание срещу увеличението на цените на горивата, но прераснаха в демонстрации против високия стнадарт на живот. По данни на полицаите, 4 души са починали при нициденти, вследствие на протестните шествия. Три от жертвите са намерили смъртта си при пътни инциденти, а четвъртата е 80-годишна жена, починала в Марсилия, след като кутия сълзотворен газ влетява през прозореца ѝ и я удря.

Президентът Еманюел Макрон отстъпи пред исканията на протестиращите в сряда, когато увери, че новите промени в таксите на горивата няма да бъдат въведени от 2019 г. – но гневът по улиците не утихна и Франция се готви за поредния неспокоен уикенд.

„Определено няма да се откажем, мораториумът е безсмислен. Хората искат референдум, референдум за Макрон, Сената и националното събрание“, казва Максим Никол, член на „жълтите жилетки“.

Много от демонстрантите са хора, които са се изнесли от цетралните части на Париж към предградията заради повишаващите се цени на недвижимите имоти. Семействата разчитат на колите си, за да стигнат до френската столица и повишаването на цените на горивата драстично ще се отрази на бюджетите им.

Не е ясно дали броят на протестиращите ще бъде толкова голям колкото предишните съботи и недели. Миналия месец броят на демонстрантите достигна връхната си точка, след което започна да спада.

От размириците страдат търговците на дребно, хотели, ресторанти, отчитат от френското Министерство на финансите.

Площад Славейков