Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се договориха да намалят производството на петрол през 2019 г. с общо 1.2 милиона барела на денонощие. 

Споразумението предполага намаляване на производството с 800 000 барела дневно от страните от ОПЕК и с 400 хиляди барела дневно от страните извън ОПЕК. Сключено е за шест месеца с възможност за преразглеждане през април 2019 г.

Дълго време Русия отказваше да намали производството с повече от 150 000 барела на ден. Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че поради зимния период е невъзможно да се постигне намаления в по-голям обем.

По време на разговорите енергийният министър дори отлетя от Виена в Санкт Петербург, за да обсъди параметрите на сделката с руския президент Владимир Путин. При завръщането му във Виена позицията на Русия беше непроменена - Москва все така настояваше за максимално намаление от 150 000 барела на ден.

На 7 декември обаче Русия неочаквано направи отстъпки за картела, като се съгласи да намали производството с 200 000 барела на ден. За Русия оптималната цена на петрола е 60 долара за барел, въпреки че страната е готова за по-ниски цени - базовата цена на барел петрол е определена на 40 долара в бюджета на Руската федерация.

Освен Русия и Иран се превърна в основен препъникамък, тъй като Техеран категорично отказа да намали производството поради санкциите на САЩ. Властите на Ислямската република не бяха съгласни даже и на символичен спад в производството заради негативния ефект върху икономиката.

В резултат на това ОПЕК и партньорите извън картела се договориха да направят изключение за Иран - Техеран няма да намали производството на петрол. Иран се превърна в единственото изключение от сделката. Всички държави от картела, както и партньори извън ОПЕК, ще намалят производството с около 3% от пиковите нива през септември-октомври.