Белгия изпадна снощи в правителствена криза, след като най-голямата партия – Новофламандски алианс (НФА), напусна кабинета.

Това се случва само няколко месеца преди редовните парламентарни избори.

Причина за излизането от правителството на Шарл Мишел са разногласия по въпроса за Пакта за миграцията на ООН.

Премиерът потвърди, че фламандските националисти са напуснали неговия кабинет. На състоялата се преди това среща на Министерския съвет партията е потвърдила противопоставянето си на Пакта, който трябва да бъде одобрен идната седмица на международна конференция в Мароко. Малко по-късно специално изявление направи партийният лидер Барт де Вевер.

От НФА смятат, че споразумението е в разрез с твърдата позиция на белгийското правителство срещу нелегалните мигранти. Останалите партии в управляващата коалиция в Брюксел обаче са на друго мнение.

Шарл Мишел обяви, че ще пътува до Мароко и ще даде подкрепа за Пакта от страна на Белгия.

С напускането на НФА неговото правителство вече няма мнозинство във федералния белгийски парламент. Премиерът не съобщи подробности за по-нататъшните действия на кабинета си, но каза, че ще проведе консултации с депутатите след завръщането си от Мароко.

НФА държеше три изключително важни министерства – на вътрешните работи, на имиграцията и на финансите. Шарл Мишел обяви, че ще бъдат назначени двама държавни секретари, които да гарантират приемствеността и функционирането на институциите.

Освен Белгия още няколко страни членки на ЕС са против Пакта за миграцията на ООН. България реши да заеме позицията на въздържала се и няма да изпраща официални представители на форума в Мароко.

Противопоставянето на споразумението е поредното доказателство как растящият национализъм подкопава многостранните усилия за справяне с миграционната криза. Макар Пактът да няма правно обвързваща сила, противниците му смятат, че той улеснява нелегалната миграция.

Дори Австрия – страната, която в момента председателства ЕС, застана срещу Пакта.

Белгия също в началото бе против. В средата на седмицата обаче Шарл Мишел съобщи, че е успял да овладее кризата в коалицията. И по тази причина снощното решение на НФА да я напусне предизвика шок.

На правителственото заседание снощи лидерът на партията Барт де Вевер обяви, че този въпрос е червената линия за участието й в кабинета. Ной допълни, че правителството в Брюксел ще падне в момента, в който Шарл Мишел стъпи в Мароко.

Оттеглянето на НФА е на път да сложи край на експеримента, наложен след парламентарните избори през 2014 г. Оттогава на власт е коалиция, доминирана от фламандски партии. А най-голямата от тях – НФА, се бори за отцепване на Фландрия от Белгия.

Партиите в страната са разделени по езиков признак. Реформаторското движение (РД) на премиера Шарл Мишел е единствената партия от френскоговорещата Валония в управляващата коалиция.

В нея влизат също фламандските Либерална партия (ЛП) и консервативната „Християндемократи и фламандци“ (ХДФ).

Сега НФА си проправя пътя към победа на федералните парламентарни избори през май. Тя води в проучванията във Фландрия. Вотът може и да бъде изтеглен на по-ранна дата, ако Шарл Мишел не успее да ремонтира правителството си.

Същевременно НФА е изправен пред сериозно предизвикателство от крайно дясната партия Фламандски интерес.