Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред БНР, че не иска да остане като "глупака в историята". Повод за коментара му бе напрежението в отношенията между България и Македония.

"Аз реагирах срещу Заев не само като член на правителството и председател на ВМРО, но и като човек, който близо година и седем-осем месеца активно работеше да се случи този договор между България и Македония. В този договор има много ясни клаузи, според които Македония трябва да коригира своята политика по отношение на кражбата на българска история, фалшификация на българска история, образованието в училищата, което е в един антибългарски дух. Аз не искам да остана като глупака в историята, който е тръгнал с доброто намерение да помогне на едни хора да влязат в правия път, да се осъзнаят и да станат едни нормални хора, да не кажа едни добри българи", обясни Каракачанов.

Според него комисията, създадена според този договор, която трябва да оцени историческите събития, няма никакъв напредък в своята работа.

"Напротив, виждаме, че даже от българска страна има някаква готовност да се правят компромиси с историята, което за мен е недопустимо. Обаче от македонска страна имат нахалството да се спори, да се шикалкави, да се настоява за формулировки, които нямат нищо общо с историческата истина", заяви Каракачанов.

Той заяви, че не се страхува от предсрочни избори, но обясни, че това ще бъде губене на време за държавата.

В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", каза Красимир Каракачанов.

Заради ситуацията в Керченския пролив няма искане към България за засилено военно присъствие, но има такова към Турция.