Европа е атакувана, подкопавана от много посоки. Това заяви пред БНР преизбраният председател на ПЕС Сергей Станишев.

"Не само от крайните националисти, които обещават едно завръщане в златното минало, което никога не е съществувало, но затова пък съществува противопоставяне между народите и страните. Понякога забравяме, че този период, в който живеем на 70 години мир, просперитет и спокойствие е уникален в историята и не бива да бъде забравяно това постижение. Напротив, то трябва да бъде надграждано, защото освен популистите, има и традиционната десница, която иска да замрази статуквото, което обаче не отговаря на нуждите на хората, защото истината е, че огромна част от хората в ЕС живеят в несигурност. Несигурност за своите доходи, за утрешният ден, за това как ще живеят техните деца в един нестабилен свят", каза Станишев.

Според него сегашната ЕВропа налага политика на социални ограничения и създава усещане за несправедливост в доходи и възможности развите на базата на това кой е богат и кой беден.

"Ние сме силата, която иска да опази европейската идея, променяйки Европейския съюз и давайки му ясен социален прочит и социални характеристики и конкретно законодателство по отношение на доходи и икономическо сближаване между Запада и Изтока, на отстояване на свободите на всеки един човек", обясни Станишев.

Амбицията на ПЕС била да бъде ядро на един по-широк лявоцентристки алианс.

"Това, което искаме ние да направим е една социална Европа. Това ще бъде една много трудна битка", каза Станишев.