България не е търсила съдействие на македонските власти по разследването за продажбата на български паспорти. Това каза пред български журналисти в Лисабон македонският премиер Зоран Заев, съобщи бТВ.

"За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи", каза Заев.

Заев съобщи още, че разчита унгарските власти да екстрадират Никола Груевски.

"Ние сме много изненадани. Но ни е много приятно, че всички европейски държави също са изненадани. В Македония една от най -сериозните реформи е в областта на правосъдието. Цялата система е под наблюдението на Европийската комисия и при прозрачен процес е ясна присъдата на Груевски. Даването на убежище от страна на Унгария за нас е наистина неприемливо. Защото нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда", посочи македонският премиер.

През януари македонският парламент трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония. Заев вярва, че изискуемото мнозинство от две трети ще бъде осигурено.

"Вярвам, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените в конституцията и че парламента ще осигури единството на Македония. С този договор, както и преди с договора за република България, ние прекратихме с нашите двустранни проблеми със съседите. Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-тата членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС", каза Заев.

Той очаква реакция от европейските държави по отношение на поведението на Унгария